ÅSIKT

Fusklappar vecka 44

Veckans nyheter och debatter i urval av debattredaktionen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Fångad av en stormvind

Veckans dominerande nyhet har varit den om stormen Sandys härjningar på USA:s östkust. Det är alltid förfärligt med den död och förstörelse en naturkatastrof för med sig men kanske hade inte nyheten blivit fullt så dominerande om inte just Manhattan hade drabbats. Få platser har så hög kvot svenska journalister per kvadratmeter – det enda sättet Sandy hade kunnat få mer bevakning är om hon dragit in på Globens scen under mellofinalen.

Et tu, Beppe?

Veckans akt i farsen ”Italiensk politik” blev rafflande. Berlusconi lämnar scenen sedan han dömts för skattebrott. Celldörren slår igen och 62-årige komikern Beppe Grillo gör entré genom att simma från Sicilien till fastlandet. Han möts förstås av jublande damer – men inte lättklädda den här gången. Missnöjespartiets kärnväljare är alla i 80-årsåldern. Med Italiens åldersstruktur kan Grillo mycket väl skrälla i parlamentsvalet i vår.

Bon appétit!

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson ska nästa vecka leda en handelsdelegation till Kina och sälja in matlandet Sverige. Enligt pressmeddelandet suktar nämligen kineserna efter ”svenska kycklingfötter, mjölkpulver och grisöron”. Ja, ”suktar” är faktiskt ordet som används. Men då har vi ju mycket annat att bjuda på också från matlandet Sverige. Eskil, glöm för all del inte surströmmingen, grisfötterna, renhjärtat och kotungan.

Det mörka hotet

George Lucas säljer sitt livsverk Lucasfilm till Disney, och Disney har redan meddelat att 2015 kommer vi kunna njuta av en sjunde Star Wars-film. Eller njuta och njuta, en del har uttryckt oro över vilket inflytande Musse Pigg & co kan få över Darth Vader. Men se möjligheten i stället! Nu kan den avskydde Jar Jar Binks förpassas till Ankeborg – och klockan 15 varje julafton kan vi alla få en julhälsning: Ser du Dödsstjärnan i det blå…

Magiska under

En forskare i Lund hävdar i universitetets personaltidning att tankeöverföring fungerar. Det här har fått andra lundaforskare att gå till storms mot tidningen, som de menar okritiskt har rapporterat om något som inte håller för vetenskaplig granskning. Vi vet inte vad vi ska tro men utesluter inte paranormala inslag i vardagen. Till exempel måste vi precis klockan 17 varje fredag gå ut och dricka ”ett” glas vin. Förklara det den som kan!