ÅSIKT

Fusklappar vecka 45

Veckans nyheter och debatter i urval av debattredaktionen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Spelets regler

En klädsam interndebatt i medierna har uppstått efter valet i USA. Varför har vi inte rapporterat lika mycket om kommunistpartiets 18:e kongress i Kina? Sant. Valet av politbyråns ständiga utskott har fått orättvist lite utrymme. Kina är ändå världens näst största ekonomi. Så. Nu har vi pratat om Kina. Men var det inte FANTASTISKT att Elizabeth Warren blev Massachusetts senator?! Och blir Marco Rubio republikanernas kandidat 2016? Stay tuned.

Great white buffalo

Många undrade varför Mitt Romney dröjde så länge med att erkänna sig besegrad efter valet. Han kan ju ha fastnat i ett avsnitt av ”Glee”. Eller så var det insikten om den eftervalsdebatt som väntar. Barack Obama vann i städerna, bland unga, afroamerikaner och latinos. Mitt Romney vann bland äldre, vita landsortsbor. Eller som den korta analysen lyder: Du vet att du har problem om dina mest röststarka supportrar är Ted Nugent och Donald Trump.

Spritbilen kommer

I veckan började Systembolaget med sitt försök med hemlevererad alkohol. Sex försöksorter har utsetts i samråd med forskare – vi vet inte riktigt vilken slutsats de boende i Sollentuna, som är först ut, ska dra av det. Den enda kända sollentunabon vi kommer på är salig Christer Pettersson. Nåja, det vi undrar mest över är vilken trudelutt spritbilen ska spela. ”Helan går” känns lite förutsägbart men ”Tjofaderittan lambo” kanske funkar?

Liten guldkant

SVT har i veckan rapporterat om avsuttna kommunpolitiker som trots relativ ungdom får hundratusentals kronor årligen i pension. Stella Fare var 44 när hon slutade som borgarråd i Stockholm och har rätt till pension till 2023. I likhet med många kollegor vill hon inte alls kommentera saken. Äsch, vi förstår. Det tar tid att klä sin cykel i bladguld och om man samtidigt vaskar champagne – hur ska man då kunna prata i telefon?

Brev från kolonien

Sverigedemokraten Marie Stensby vill förvandla Jämtland till ett ”svenskreservat”, enligt ett brev till statsministern. Förslaget rimmar illa med republiken Jämtlands stolta kamp mot ockupationsmakten i Stockholm. Vi talar om ett landskap med egen president, fana och nationalsång. Vad hände med SD:s tal om att ”ta seden dit man kommer”? Blir det här förslaget verklighet får man väl snart inte sjunga ”Jämtlandssången” på skolavslutningen.