ÅSIKT

Fusklappar vecka 47

Veckans nyheter och debatter i urval av debattredaktionen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Krigets konst

På fredageftermiddagen kom beskedet att förhandlingarna om EU:s sjuårsbudget brutit samman. Detta trots att EU:s ordförande Herman van Rompuy använt tjuvknep som att dra i gång förhandlingen 23.15 på kvällen och lägga sena förslag som ingen hann sätta sig in i. Kanske hade det gått om han tagit till de mest klassiska knepen av alla: högljudd gråt och att låsa in sig på toaletten och vägra komma ut innan stödet till franska vinodlare dubblats.

Lysande utsikter

Richard Jomshof blev ny rättspolitisk talesperson och Sven-Olof Sällström ny ekonomiskpolitisk talesperson i SD. Jomshof har ombesörjt att partiets medlemmar fått den antimuslimska tidningen Dispatch International hemskickad till sig och Sällström har konkursat två Ica-butiker och har 40 000 i skuld hos Kronofogden. Hur kravprofilen såg ut för att komma till tal för dessa två topposter? Vi gissar på betald medlemsavgift och upprätt gång.

Löfvens luftpastej

S har på DN Debatt avslöjat tre konkreta åtaganden som ska ta dem först in i framtiden. Var fjärde person på valbar plats ska vara under 35 år. Samarbetet mellan industri och akademi ska stärkas och partiets rekryteringsprocess moderniseras. Allt detta är känt sen tidigare men vi saknade en konkretion, betyder ”modernisera rekryteringsprocessen” att din post i partiet inte längre avgörs av vem du hånglade med på SSU-kongressen 1997?

Tidens melodi

Gruppen Swedish House Mafia genomför i kväll den tredje av tre helt utsålda konserter i nya Friends arena i Solna – totalt har 100 000 biljetter sålts. I likhet med våra tidningsläsare är vi över 30, och har därför som läsarservice tagit reda på allt man behöver veta om SHM, som de populärt kallas: ja, det är tre killar och deras skivspelare. Och nej, försök inte hitta en parkeringsplats i närheten av arenan, eller ens i Solna, i kväll.

Monkeybusiness

Det är inte bara vi människor som krisar mitt i livet. Forskare som undersökt 508 djurparksapor har kommit fram till även schimpanser och orangutanger dippar runt 40. Därmed kan vi inte längre skylla vår mitt i livet-ångest på bolån och trotsiga tonåringar, vi kan skylla det på generna. Oroande insikt: allt färre saker skiljer oss från aporna. Vi kan göra långtidsbudget och de onanerar offentligt. Men det är i princip allt.

ARTIKELN HANDLAR OM