ÅSIKT

Fusklappar vecka 1

Veckans nyheter och debatter i urval av debattredaktionen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Tid är pengar

I grevens tid lyckades kongressen i USA enas om att höja skatterna för de allra rikaste, men fortfarande väntar hårda förhandlingar om hur nedskärningarna i statens utgifter ska se ut. Världens börser tog ett glädjeskutt och visst, vi blev också lättade. Men tyvärr kvarstår vår egen fiscal cliff. Vi har nu gått in i den pankaste och tråkigaste av alla månader där det enda vi har att glädjas åt är SVT:s dokumentärserie om Jan Stenbeck.

Iskallt uppdrag

Erik Almqvist hoppar av jobbet som riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Men inte utan att kompenseras. Partiet har gett honom i uppdrag att sköta deras medie- och pr-verksamhet. Ja, Almqvist har ju verkligen visat talang för pr. Det är lite som att Gustaf Fridolin skulle bli vd för Motormännen. Eller som att låta Lindsey Lohan bli ordningspolis. Eller som att be Finland komma först i Eurovisionsfinalen en gång till. Lycka till, killar!

Ominkad sanning

ÖB har målat upp ett mörkt scenario: om ryssen kommer är vi körda – körda! – efter en vecka. Försvaret har så lite pengar att de kanske måste lägga ner ett helt vapenslag. Vi som mest oroar oss för ett helsnurrigt klimat och illasinnade cyberattacker hajade till: vadå, står ryssarna fortfarande på lurpass? ÖB, du har vår uppmärksamhet. Kniper det får vi fimpa beridna högvakten. Och hoppas att ryssarna fortsätter attackera oss med minkar.

Knö daj in

Ni vet det där gamla skämtet om att när man åker till Göteborg måste man ställa tillbaka klockan två år? I själva verket tog det nästan sex år innan göteborgarna följde Stockholms exempel och införde trängselskatt. Här i huvudstaden tackar vi förstås vännerna i väst för deras bidrag till en bättre miljö. Vi hoppas också att de snarast gör något åt sitt värsta trängselproblem: det i baren på Park Aveny under Bok- och biblioteksmässan.

Surt var det här

Årets kungakrönika i SVT visade en pömsig Estelle som drogs i pulka av godmodiga föräldrar. Mindre godmodig var morfar kungen som verkar ha vaknat på fel sida mest hela 2012. Vänliga frågor bemöttes med himlande ögon och snarstuckna fnysningar. Möjligen hade han på känn att stödet för honom inte är så högt. En ny Sifoundersökning visar att 60 procent av svenskarna vill att han ska lämna över till Victoria. För Sverige, på övertid.