ÅSIKT

Fusklappar vecka 10

Veckans nyheter och debatter i urval av debattredaktionen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Fula attacker

Veckans största nyhet är tveklöst Hugo Chavez död. Den venezolanske presidenten hade knappt kallnat innan vicepresidenten for ut med anklagelser om att ”landets fiender” hade ett finger med i spelet och att socialistledaren i själva verket blivit ”attackerad med sjukdomen”. Att USA-imperialismen skulle ligga bakom Chavez död förefaller väl inte helt sannolikt, men sjukare saker har vi sett. Människor som försvinner i slukhål till exempel.

Verklighetens vrede

Eftersom man numera kan se allt SVT gör via nätet, har Radiotjänst börjat fråga efter såväl dator som smartphone när de ringer runt i jakt på licensskolkare. Det har väckt ett ursinne bland svenska folket som vi inte har sett sen någon vädrade idén om en köttskatt. Nånstans här finns en valvinnare. Det parti som bygger sitt valmanifest på grillning, Melodifestivalen och kubb kan mycket väl… Eller vänta nu – Alliansen, ni är genomskådade!

Ctrl+alt+delete

I måndags var det val i Kenya, en tuff match mellan Raila Odinga och Uhuru Kenyatta. Tack vare ny teknik hoppades man på ett snabbt resultat men det blev tvärtom, valet är ännu inte klart. Vi vet precis hur det gick till. En entusiastisk ung man i chinos förklarade att det här var rösträkningens framtid, det gamla sättet var typ lite pinsamt. Nya systemet köptes in, och nu kommer Kenya inte fram till supporten. Har ni provat att starta om?

En riktig skitsak

Svenskarna älskar sitt Ikea. Ingvar Kamprads bruna ungdom, bruket av politiska fångar i möbeltillverkningen, de bortretuscherade kvinnorna i den saudiska katalogen – inget rubbar vårt förtroende för möbeljätten. Vi skulle inte bli förvånade om veckans nyhet om att det inte finns bajs i företagets tårtor egentligen bara är smart pr. Om de nästa vecka visar sig innehålla sågspån och spår av häst blir vi glatt överraskade och köper två.

Gå direkt till gå

Den italienska politikens golden boy, Silvio Berlusconi, dömdes i torsdags till ett års fängelse. Han hade läckt hemligstämplade ljudupptagningar från en polisutredning mot en politisk motståndare till en tidning – som ägs av politikerns egen bror. Men vi tror inte att han kommer att skaka galler den här gången heller. Det finns antagligen en lag som säger att om ditt namn börjar på B- och slutar på -erlusconi så har man ett frikort.

ARTIKELN HANDLAR OM