ÅSIKT

Fusklappar vecka 11

Veckans nyheter och debatter i urval av debattredaktionen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nya katolikerna

I onsdags fick 1,2 miljarder katoliker ett nytt överhuvud. Jorge Mario Bergoglio utsågs till ny påve, med namnet Franciskus. I Sverige dominerades debatten först av hattvitsar, för att efter tillkännagivandet övergå till häpen indignation över att också den nya påven är emot samkönade äktenskap och aborträtt. Vadå trosfrågor? Vadå eviga värden och tradition?! Så himla – osvenskt! Och de dricker säkert inte ens svenskt kaffe i Vatikanen.

”B-dawg” Ask

Regeringen har fått sin första wigger! I ett öppet brev till Beatrice Ask ställde Jonas Hassen Khemiri frågan om de två inte kunde byta skinn. Beatrice ”Laronda” Ask svarade att efter året som utbytesstudent hos en svart familj i 70-talets USA begriper hon visst utanförskapet. Those were the days. När varje dag var en Marvin Gaye-låt och fredagsmyset en hink friterad kyckling framför Sanford and Son. Återstår namnet. B-dawg? Bri-Bri? B-bomb?

Laddade och klara

Postkodlotteriet har värvat nytt folk. Moderatstrategen Per Schlingmann ska ta hand om kommunikationen och S-politikern Margot Wallström ska svara för projektet ”Hela Sverige – mångfald och tolerans”. Vad det betyder har vi ingen aning om, men enligt Wallström handlar det om att "inte vara emot något, utan för." Desto enklare att begripa är Sten Tolgfors nya jobb, den förra försvarsministern blir vapenlobbyist. Dock ej i Postkodlotteriets regi.

All you need is love

När prinsessan Lilian dog fick vi skäl att minnas hennes och prins Bertils kärlekshistoria. Så tålmodig och beslutsam, så vacker och... sen blev det onsdag och deckardrottningen Camilla Läckberg och realitypolisen Martin Melin twittrade och instagrammade att de skulle skiljas. Inte sedan Lena Ph facebookade om Per Holknekts otrohet har samtiden känts tommare. I ljust minne bevarade, Lilian och Bertil.

J'accuse!

Vet ni hur kallt det är just nu? Jo, det är så kallt att flyttfåglarna vänder. De sitter och trycker på Danmarks västkust. Vi hatar att vi lärt oss den meteorologiska termen isdygn, alltså minusgrader hela dygnet, mycket ovanligt så här års. Vi är så arga över den här kylan, över att våren inte kommer och vi måste få rikta vår vrede mot någon. Så sorry, Pererik Åberg, Per Stenborg och Helen Tronstad, vi bestämmer här och nu: det är ert fel.