Aftonbladet
Dagens namn: Germund, Görel
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Kontakta debattredaktionen
debatt@aftonbladet.se
Kristofer Forssblad Olsson, tf. debattredaktör
Petter Ovander, tf. bitr. debattredaktör

Svenska städjobb nyckeln till frihet

Birgitta Ohlsson (Fp): Att avskaffa rut-avdraget hjälper inte östeuropeiska kvinnor

”Euro orphans” kallas barnen som blir kvar i hemlandet när deras föräldrar åker utomlands för att jobba. Aira Nakuma försörjer sina tre döttrar hemma i Lettland genom att städa hemma hos svenska familjer.   ”Euro orphans” kallas barnen som blir kvar i hemlandet när deras föräldrar åker utomlands för att jobba. Aira Nakuma försörjer sina tre döttrar hemma i Lettland genom att städa hemma hos svenska familjer. Foto: UPPDRAG GRANSKNING/SVT

Vi var många som såg ”Uppdrag gransknings” gripande reportage om ”Euro-orphans”, barnen i Baltikum, Polen och andra länder i forna Östeuropa, som stannar hemma när deras mammor reser för att arbeta i rikare länder.

”Uppdrag gransknings” slutsats är att detta är baksidan av det svenska systemet med rut-avdrag.

Att många pappor från samma länder, sedan åtskilliga år, arbetar i Sverige har inte resulterat i granskande reportage eller betraktats som ett föräldraproblem.

Är det så enkelt att vi ska skrota rut, avskaffa den fria rörligheten i EU och bygga murar mot arbetskraftsinvandring? Blir situationen bättre då för de östeuropeiska kvinnorna?

Den liberala feminismens främsta förtjänst är att den sedan 1700-talet talat om vikten av kvinnors ekonomiska självständighet. Frihetsfundamentet – att skapa en yrkesidentitet, tjäna egna pengar och sörja för sitt eget uppehälle – har utgjort grunden för kvinnors frigörelse. Vi ser samma mönster hos kvinnor i både utvecklingsländer som västvärldens demokratier. Inkomst ger större möjlighet att påverka livssituationen.

Alltför många människor i Sverige har köpt svarta städtjänster. Redan innan rut-avdraget fanns kom människor från andra länder hit och arbetade svart utan kollektivavtal och trygghetssystem. Rut har städat rent i städbranschen.

Vita jobb ger trygghet som lön, pensionsrätt, sjukpenninggrundande inkomst och omfattas av lagstiftning. Vad händer om skattereduktionen för hushållsnära tjänster försvinner? De svarta städjobben kommer tillbaka och de vita jobbens trygghet försvinner.

De allra flesta som jobbar i städbranschen i dag är svenska medborgare och inte från andra länder, enligt arbetsgivarorganisationen Almega. Personer som åker till Sverige för att arbeta för ett rut-företag har gjort bedömningen att det är bättre att ha jobb i Sverige än att vara utan jobb i till exempel Lettland. I Lettland är omkring var femte person arbetslös, den lettiska a-kassan är låg och utbetalas i max nio månader. För många arbetslösa letter har denna gräns redan passerats eftersom krisen pågått sedan 2008.

Att tjäna egna pengar är nyckeln till frihet, trygghet och en framtid. För många kvinnor är ett jobb utomlands en möjlighet för dem och deras barn. Åtskilliga av de kvinnor som städar i Sverige skulle förmodligen ha valt ett annat land om inte möjligheten fanns att arbeta här.

De pengar som tjänas i Sverige skickas till stor del tillbaka och konsumeras i hemländerna, vilket stärker dessa länders tillväxt. Det skapar jobb, fler kan lyftas ut fattigdomen och behöver inte söka sig utomlands för att klara sin försörjning.

Människor tillhör inte det land där man råkar vara född. Som liberal vänder jag mig mot tanken att individer ska begränsas av vilken nationalitet som står i passet.

I alla tider har svenskar sökt sig till andra länder för att skapa sig en framtid för sig och sin familj.

Vi måste fortsätta att slå vakt om den fria rörligheten och kämpa för att utöka möjligheten för människor utanför EU att arbeta i Europa med schyssta arbetsvillkor.

Birgitta Ohlsson

Bloggat om Euro-orphans och rut


  Skäms alla rut-förespråkare

Linda Fleetwood (V), bloggar: ”Euro-orphans har blivit ett begrepp och det är vi i den rika delen som fortsätter att utnyttja de fattiga. Dessa barn får betala ett högt pris för att de rika ska få det städat och det är verkligen ingenting som vi ska vara med och skattefinansiera!! Att höra på dessa borgarfamiljer som tycker att de gör dessa kvinnor en tjänst får mig att kräkas!”


  Facken måste ingripa

””För mig så låter det som att villkoren runt [rut-]jobben är för dåliga och detta borde kunna styras upp via lagar och fack /.../ En sak man skulle kunna göra är också att ytterligare subventionera tjänsterna och samtidigt se till att del av det går till att säkra rimliga villkor. Det är svårt att inte fångas av tragiken i det hela men det får mig inte att vilja ta bort rut, däremot borde bättre villkor säkerställas.”, skriver KD-bloggaren Westerstrand.


    Bloggredaktör: Ulrika Lundberg

SENASTE NYTT

Debatt

Visa fler
Om Aftonbladet