ÅSIKT

Jämställdheten ökar med Alliansregering

Replik från Acketoft (FP): Osanningar om löneskillnader

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nej, jämställdheten har inte försämrats under Alliansregeringen, som Rossana Dinamarca och Claes Borgström påstår. Tvärtom. Regeringen har satsat uppemot 10 gånger mer på jämställdhetspolitiken än under den föregående socialdemokratiska regeringen.

Det finns många lögner som figurerar i debatten just nu. Låt mig avliva några.

Regeringens skattesänkningar har inte ökat skillnaden i lön mellan män och kvinnor. Jobbskatteavdraget har ökat kvinnors inkomster med 5,9 procent och mäns med 5,7 procent. En kvinnlig undersköterska har fått sin skatt sänkt med 1800 kronor i månaden.

När det påstås att inkomstskillnaderna ökat med 40 procent är sanningen att både kvinnors och mäns inkomster har ökat med 40 procent. Då följer också skillnaden i kronor med. Männen har med andra ord inte dragit ifrån – men vi har heller inte lyckats sluta gapet.

Inkomstklyftorna mellan män och kvinnor är fortfarande alltför stora. De liberala lösningarna handlar om att bryta den könssegregerade arbetsmarknaden genom en jämställd skola, genom att höja lönen i kvinnodominerade yrken, exempelvis så som regeringen nu höjer lönerna för lärarna – Sveriges största kvinnliga akademikeryrke.

Det handlar om att skapa ett jämställt föräldraskap och en jämställd vardag genom fler öronmärkta föräldraledighetsmånader, jämställdhetsbonus och möjligheten att för flera kunna köpa sig avlastning i hemmet med hjälp av RUT- och ROT bidragen.

Med det sagt betyder det inte att det inte återstår mycket att göra. Jag och Folkpartiet vill mer. Jag är också ivrig att bryta med de orättvisor som kvarstår. Jag är inte heller nöjd, jag är till och med rejält förbannad ibland, men det måste finnas proportioner i kritiken. Ingen vinner på att debatten fylls med osanningar.  

Tina Acketoft (FP)

riksdagsledamot

FAKTA

DEBATTÖREN

Tina Acketoft är riksdagsledamot för Folkpartiet, kandidat till EU-parlamentet och ordförande i Europarådets parlamentariska utskott för jämställdhet och icke-diskriminering.

ARTIKELN HANDLAR OM