ÅSIKT

Staten ska inte tvinga alla att göra lika

Replik från KD om föräldraförsäkringen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Emma Henriksson (KD).

Vänsterregeringen ogillar valfrihet i största allmänhet och valfrihet i föräldraförsäkringen i synnerhet. Det framgick inte minst av Dinamarca och Johanssons debattartikel. Valfrihet innebär nämligen att människor fattar sina egna beslut utifrån sin egen situation och sina egna värderingar. Och då kan det hända att man hamnar utanför Löfvens och Romsons mall. Eller vänsterpartisternas.

Vi tycker att familjens väl och valfrihet är viktigt och för oss är föräldraförsäkringen främst till för barnen och familjerna, inte ett verktyg för bättre statistiskt utfall. Familjer och barn har olika behov – ju mer fyrkantiga system, desto sämre passar de in i olika familjers vardag.

En undersökning från Novus 2014 visar att åtta av tio anser att föräldrarna själva ska få bestämma över fördelningen av föräldradagarna. I regeringens egen budget nämns Försäkringskassans undersökning där över 80 procent av föräldrarna uppger att de varit nöjda med fördelningen av sin föräldraledighet. Ändå lägger vänsterregeringen förslag om ökad tvångskvotering.

KD vill flytta makten från politiker till föräldrar. Båda föräldrarna är viktiga för barnet, jämställdhet är viktigt för barnet, men statens uppgift är att öka möjligheterna och undanröja hinder för föräldrar att vara hemma. Inte att tvinga familjer att göra lika. Med vänsterpartiernas politik får familjerna allt mindre makt över sina egna liv. Kristdemokraterna är beredda att ta strid för familjers möjligheter att göra olika.

Emma Henriksson (KD)

Gruppledare i riksdagen

ARTIKELN HANDLAR OM