ÅSIKT

KD:s valfrihet innebär ofrihet för kvinnor

Slutreplik från Vänsterpartiet om föräldraförsäkringen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I veckan kom Kommunal med en rapport som visar att många kvinnor stannar kvar i relationer inte av kärlek, utan för att överleva ekonomiskt. Det är också kvinnor som utgör den absoluta majoriteten av fattigpensionärer. Kvinnor är också sjuka i större utsträckning än män och skillnaden drar i väg efter att man fått barn. Allt detta på grund av att kvinnor förväntas och har haft huvudansvaret för hem och barn. Införande av en tredje så kallad pappamånad kommer inte att förändra detta.

Vänsterpartiet ingår inte i regeringen, vi är ett oppositionsparti och i vår artikel riktar vi kritik mot att regeringen inte tar det nödvändiga klivet för att komma åt de strukturella problem som föräldraförsäkringen skapar.

När Emma Henriksson (KD) i sitt svar på vår artikel säger sig värna familjen är det med en besk eftersmak vi läser.

Den valfrihet som Emma Henriksson så varmt värnar är en stor ofrihet för kvinnor. På grund av de förväntningar som ställs på dem som kvinnor får många inte arbeta heltid, får inte fullt betalt för sitt arbete. Och det värsta är att om vi inte gör något aktivt politiskt utan ska vänta på att enskilda familjer, fångade i de tvingande förväntningarna, själva ska komma fram till detta, så kommer det ta cirka trettio år.

Det finns starkt stöd bland människor för jämställda löner. Vänsterpartiet skyggar inte för det långsiktiga och grundläggande arbete som krävs för att vi alla ska dela, ansvar, makt och pengar. På riktigt.

Rossana Dinamarca,

feministisk talesperson (V)

Wiwi-Anne Johansson,

ledamot i socialförsäkringsutskottet (V)

ARTIKELN HANDLAR OM