ÅSIKT

Sjuksköterskor ska också få välja

Replik från Paula Bieler (SD) om föräldraförsäkringen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

REPLIK. Häromdagen presenterade LUF och Liberala kvinnor sitt senaste argument för kvoterad föräldraförsäkring: eftersom det råder sjuksköterskebrist måste sjuksköterskor hindras från att stanna hemma ”för länge” med sina barn.

Detta är minst sagt anmärkningsvärt. Det är en sak att förespråka en arbetslinje som innebär att var och en bör arbeta för att försörja sig själv. Det är en helt annan att förespråka en linje där var och en bör arbeta mer än så, endast för att täcka andras behov.

Ja, det råder brist på sjuksköterskor. SD har adresserat detta genom satsningar på branschen i sig. Skribenterna vill istället tvinga dem som i dag prioriterar familjeliv tillbaka till arbete tidigare än de själva önskar.

De sjuksköterskor som väljer att ta ut en större del av föräldraförsäkringen gör nämligen ett val. Ingen tvingar dem. Tillsammans med sin partner har de kommit fram till en lösning som passar just deras familj. Vilka faktorer som avgjort kan bara de veta. Men oavsett om det var ekonomi, arbetsvillkor eller helt enkelt föräldrarnas preferenser som vägde tyngst var det deras val.

Att styra uttaget av föräldraledighet är inte att kämpa för jämställdhet, det är att styra föräldrars val. Att motivera det med individers skyldighet att täcka upp för samhällsbrister, eller arbetsgivares osäkerhet vid anställning är inte liberalt – det är att göra individer till spelpjäser.

En sann frihetskämpe skulle snarare förespråka mer flexibilitet på arbetsmarknaden och locka arbetskraft genom goda arbetsvillkor.

Paula Bieler

Jämställdhets- och familjepolitisk talesperson (SD)