ÅSIKT

Åldersgränsen har spelat ut sin roll

Tonårsmamman Karin: Beslutet hamnar ändå hos oss föräldrar

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Privat
Karin Berg

DEBATT I dag ändrade kammarrätten Statens biografbyrås beslut om 15–årsgräns för att se filmen ”New Moon” till 11 år. Med det beslutet bör nog Statens biografbyrå se över sina kriterier för hur de sätter åldersgränserna.

I dag har fasta åldersgränser spelat ut sin roll. När var och varannan unge laddar ner filmer, ser på dem direkt på Youtube eller köper dem på DVD, så hamnar beslutet ändå hos oss föräldrar. Beslutet kan inte ligga på en statlig funktion som dessutom har rätt så flummiga kriterier för vad som är rätt och vad som är fel.

Första filmen i Twilightserien fick en åldersgräns på 15 år. Då väntade min (då 11 årige son) tålmodigt på att filmen skulle komma ut på DVD. Vi såg på den tillsammans och jag måste medge att jag inte fattade varför Statens biografbyrå hade satt en åldergräns på 15 år?

Innan dessa filmer har vi sett på Sagan om Ringen-trilogin och åldersgränsen på den är 11 år, vilket betyder att med målsman så kan barnet vara från 7 år och se filmen på bio. Samma gäller alla Bondfilmer.

Man undrar i sitt stilla sinne hur Statens biografbyrå tänker när de sätter åldergränserna? För mig handlar det inte om ”farliga” respektive ”ofarliga” filmer. Det handlar om mottagaren. Alla utvecklas olika och vad en viss 13- åring klarar av kanske inte en annan 15 -åring är mogen att se. En del tycker att det är vansinne; ”Tänk om en 7-åring går och ser filmen Saw?”, var det en vän som sa till mig. Och visst, det kan hända. Men det ligger ändå i föräldrarnas ansvar att se och förstå vad barnet klarar eller inte klarar av. Det är sunt förnuft som gäller. Det är alltid vårt ansvar att ta upp olika diskussioner med våra barn och besluta vad vi tycker är rätt och fel för dem. Och om du som förälder lutar dig mot en 15-årsgräns och fattar dina beslut efter det, så är det falsk trygghet. I den bästa av världar så kanske det skulle funka. Men inte på 2000-talet.

Nej, åldersgränsen på 15 år som förbjuder den som är yngre, att se filmen som åldersgränsen är satt på, fyller absolut ingen funktion. Om man vill gå en mellanväg så bör 15- års gränsen skippas och istället bör en rekommenderad åldersgräns på 13 år användas.

Karin Berg, bloggare på Karins värld samt mamma till Elias 13 år som nu får gå och se New Moon

ARTIKELN HANDLAR OM