ÅSIKT

KD: Så här blir du inte populär, Saade

Schlagerstjärnan skryter om sina felparkeringar. Ewa Samuelsson: Lathet är inte ett funktionshinder

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I en färsk intervju med Göteborgs-Posten (8/5) säger Eric Saade, som i dag torsdag tävlar i Melodifestivalen med låten ”I will be popular”, att ”Parkeringsböter är typiskt mig, det är min stil. Bara i går fick jag två. Jag parkerar på handikapplatser hela tiden, för att jag inte orkar hitta någon parkering”.

Eric Saade är en förebild för många unga människor. Det är i dagsläget svårt för många personer med funktionsnedsättningar att få ett särskilt tillstånd för att parkera på så kallade handikapplatser. Att kända personer använder dessa platser för att de inte orkar leta efter någon annan parkering och öppet stoltserar med det i media gör inte situationen bättre. 

Bilen är ett värdefullt hjälpmedel för många personer med funktionsnedsättningar. För att kunna parkera närmare bostaden eller arbetsplatsen och för att vara garanterad en parkeringsplats krävs ett särskilt parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Detta tillstånd har gett många personer med funktionsnedsättningar större rörelsefrihet.

För att beviljas ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade krävs att gångförmågan varaktigt ska vara kortare än 100 meter. Det är alltså en persons svårighet att förflytta sig till fots som avgör om man har möjlighet att få ett sådant parkeringstillstånd. Det finns personer med funktionsnedsättningar som har behov av parkeringstillstånd för rörelsehindrade, trots att de har god gångförmåga. Eric Saade hör inte till denna grupp. Lathet är som bekant inte något funktionshinder.

Jag hade gärna skrivit ett mer positivt inlägg om Eric Saade och Melodifestivalen denna dag. Eric Saades uttalande är förhoppningsvis förhastat och ogenomtänkt. Men det illustrerar någonting alltför vanligt, nämligen en bristande förståelse av de villkor och förutsättningar som många personer med funktionsnedsättningar lever under.

Vi måste alla – tillsammans – bygga ett samhälle som är tillgängligt och där vi känner oss välkomna och uppskattade. Vi måste alla agera förebilder, inte minst de personer som är kända i media.

I will be popular, sjunger Eric Saade. Jag utmanar Eric Saade att delta tillsammans med mig i tillgänglighetsmarschen i Stockholm den 4 juni. Om Eric Saade tackar ja kommer han att bli populär i bredare lager och dessutom vara en stor förebild.

Ewa Samuelsson (KD)

Biträdande socialborgarråd med ansvar för tillgänglighetsfrågor och funktionshinderfrågor

Ordförande för kommunstyrelsens handikappråd

ARTIKELN HANDLAR OM