ÅSIKT

Reinfeldt har svarat men ni har inte lyssnat

David Lindén: Statsministern är fokuserad på att lösa framtidens problem

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Medlemmar i en teatergrupp vill ställa statsminister Fredrik Reinfeldt till svars för hans debattbok ”Det sovande Folket” som gavs ut av Moderata Ungdomsförbundet (MUF) 1993. Felaktigt hävdar de nämligen att han tidigare bemött boken med ”total tystnad”.

Före valet 2006 granskades de politiska partierna i en rad SVT-dokumentärer. Programmet om Moderaterna handlade till stor del om Reinfeldts tid som ordförande i MUF, han besvarade flera frågor om boken och man visade även ett klipp där han intervjuades av SVT-ankaret Lennart Persson. Reinfeldts svar på varför han skrev den var att det under tidigt 1990-tal rådde en konsensus kring att välfärdsstaten stod inför drastiska förändringar. En bild som varje forskare inom svensk efterkrigshistoria skulle hålla med om.

Reformivrandet fanns inte bara inom borgerligheten utan också i Socialdemokraterna. Kjell-Olof Feldt och Ingvar Carlsson diskuterade redan i början av 1980-talet hur man bäst kunde få ned kostnaderna för välfärden. Men till skillnad från Reinfeldt har dessa två herrar aldrig tagit sig tid att bemöta kritiken. Till skillnad från dem och den här teatergruppen är han också fokuserad på att lösa framtidens problem och inte på att älta det förflutna.

Sist men inte minst bör man fråga sig om artikelförfattarna verkligen vill ha en dialog eller bara bedriva plakatpolitik. Och har de och Alliansfritt betalat Reinfeldt och MUF royalty för att de använder boken? Det borde de göra.

David Lindén

Doktorand i historia och ledarskribent vid Borås Tidning

ARTIKELN HANDLAR OM