ÅSIKT

Läsarna: Får gärna vara tysta för alltid

Nu utreds koncessionsavgiften av regeringen

DEBATT

Saknade du kommersiell radio i morse?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Varannan läsare gjorde det inte.

”Synd att det inte var tyst längre - till exempel för alltid”, skriver en läsare i en kommentar.

Foto: Carolina Byrmo
Gry Forssell och Adam Alsing.

I morse tystnade flera kommersiella radiokanaler i protest mot systemet med koncessionsavgifter. Aftonbladets läsare tycks inte ha saknat Adam och Gry, Fylking och andra kommersiella morgonprofiler.

”Om dagens koncessionsavgift kan få tyst på Gert Fylking i en timme, tycker jag att man skall höja den 24 gånger så blir det tyst hela dygnet.”, skriver signaturen Capote.

Påverkar utbudet

Mer nyanserad är signaturen Tomback från Uppsala som resonerar kring avgifterna:

”Om koncessionsavgiften sänks kommer det att dyka upp nya kanaler vilket medför ett bredare utbud och större konkurrens. Förhoppningsvis behöver inte reklamen sändas lika ofta heller. Är det billigare att sända behöver bolagen inte jaga in lika mycket reklamintäkter.”

Utreds av regeringen

Faktum är att koncessionsavgiftens vara eller icke vara just nu utreds inom ramen för arbetet med en ny radio- och tv-lag. Vartåt det lutar är ännu inte känt.

– Ärendet bereds, som det heter på tråkig politikersvenska, och då brukar vi vara litet njugga med att berätta, säger Marcus Hartmann, politiskt sakkunnig hos kulturministern.

Redan i dag kan kommersiella kanaler lämna tillbaka sina tillstånd och söka nya – till lägre avgift än den som sattes då systemet infördes i början av 1990-talet.

– Men då är förstås risken att de inte får sina tillstånd, säger Marcus Hartmann.