ÅSIKT

”Samlag kräver samtycke”

(Fi) sågar friande våldtäktsdom: Vilka signaler sänder vi ut när en 13-årig flicka får skylla sig själv, då hon inte gjort motstånd mot en fyra år äldre pojke?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Då väcks frågan till liv igen. Vem har ansvaret under ett samlag? Enligt tisdagens dom mot en 16-årige pojke som haft analt samlag med en 13-årig flicka, blir det tydligt att ansvaret i tingsrättens ögon villar på flickan. Den förmildrade omständighet och anledningen till att pojken inte döms för våldtäkt mot barn är att flickan inte sagt ifrån ordentligt, varför pojken var omedveten om att samlaget inte skedde med flickans samtycke.

Bloggandet kring ämnet ”prata om det” har blivit näst intill ett fenomen då människor delat med sig av sina egna historier kring sexuella upplevelser och händelser, som kan sägas tillhöra någon form av gråzon.

Visst är det bra att prata om det men någonstans måste vi också sätta ner foten och från samhällets sida visa när något är fel, väldigt fel. Vilka signaler sänder vi ut till våra ungdomar när en 13-årig flicka i stort sett får skylla sig själv, då hon inte gjort tydligt motstånd mot en fyra år äldre pojke. Lagen är tydlig; samlag med barn under 15 år är våldtäkt.

Ansvaret för att ingen mår dåligt under och efter ett samlag måste ligga på båda parter. Lika viktigt som det är att vi lär unga flickor att våga säga nej, måste det vara att lära unga pojkar att sexuella handlingar kräver ett tydligt ja. Ett samlag kräver allas samtycke annars är det inget samlag, utan våldtäkt.

Feministiskt initiativ Helsingborg
Sophie Larsson
Johan Thilander
Inger Lundell
Jonas Håkansson
Pehpsii Altemark

ARTIKELN HANDLAR OM