Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:
Idoljuryn Anders Bagge, Laila Bagge Wahlgren och Andreas Carlsson använder hårda ord i sina bedömningar, något som de unga tittarna har tagit åt sig.   Idoljuryn Anders Bagge, Laila Bagge Wahlgren och Andreas Carlsson använder hårda ord i sina bedömningar, något som de unga tittarna har tagit åt sig. Foto: JONAS BILBERG

”Idol” har gjort våra unga råare


Katarina Graffman, 40, fil dr antropologi, Stockholm.


I kväll är den första fredagsfinalen i höstens stora tv-underhållning ”Idol”. Men programmet förknippas inte bara med fredagsmys, länge gällde debatten huruvida det var ”förnedrings-tv” eller inte. Oavsett vad man kallar det har de nya tv-programmen påverkat våra barn och ungdomar, menar debattören.

Forskaren: Barn och ungdomar har påverkats av den hårda tonen

Vad har dokusåpornas och tävlingsprogrammens ”förnedrings-tv” gjort med våra barn och ungdomar? Med den frågan i bagaget blev jag utskickad av Medierådet för att tillbringa tid hemma hos utvalda familjer och studera hur och varför de tittar på tv-programmet ”Idol”. Det kallas etnografisk metod och den är mer djupgående än traditionella marknadsundersökningar.

”Idol” är ett populärt program bland unga och stunden framför tv:n tillsammans med familj och vänner är en mycket viktig ”mysstund”. Där, bland chipsskålar och läskglas, upptäckte jag tidigt att begreppet ”förnedrings-tv” är hämtat ur vuxenvärlden. De ”förnedrande” inslagen som många äldre förfasar sig över ser de yngre helt enkelt som underhållande.

Alba, 9 år, säger: ”Det är väl bra med en jury. Ibland kan de vara lite taskiga med det verkar ingå. Det är nog ingen som blir chockad om de säger stopp det där var inget bra… Jag har nog inte tänkt så mycket på det. Ska man göra det?”

I dag är utröstning och elaka kommentarer en så självklar del i många tv-program att de sällan reagerar på vare sig hårda ord ­eller ledsna förlorare. Alba förklarar: ”Om juryn är för snäll hela tiden så skulle det ju bli tråkigt att titta på ’Idol’”. Ger man sig i leken in får man leken tåla, menar de unga, fast juryn får inte vara ”onödigt” elak. Effie 9 år säger vid ett tillfälle: ”Alltså, ibland har man lust att gå dit och säga till dom att dom säger en massa taskiga saker. Man vill säga: Nej.” Gustav 12 år tycker uttagningsdelen är den klart roligaste delen av ”Idol”, ”då är ju juryn riktigt elak och rolig”, säger han, ”sedan blir de bara snällare och snällare” – och uppenbarligen tråkigare och tråkigare. Många barn och ungdomar anser dock att det är värre att bli utröstad av sina kompisar, som i till exempel ”Robinson”.

En bidragande orsak till att unga inte upplever ”Idol” som förnedrande är deras flitiga användande av olika medieteknologier som har medfört nya sätt att kommunicera och därmed att uttrycka sig på. Språket och tonen på internet är ofta hårdare och råare än det som sker i mötet ansikte-mot-ansikte. Det skrivna ordet och olika ikoner blir i?stället grunden för hur man uppfattar och tolkar det man är delaktig i. Där ungdomar vistas på nätet råder ofta en tuff och sarkastisk ton, detta gäller inte minst TV4:s eget ”Idol”-forum. Här kan man läsa följande inlägg från ”Idol” 2009: ”rabih calle och mariette vad gör ni i idol? Ni SUGER” eller ”Rabih????? Patetisk!!!!! Åk hem å flippa burgare!!!”.

Den högre graden av anonymitet möjliggör att de kan uttrycka sig råare än vad som annars är vanligt. Det är inte bara oenighet mellan olika ungdomar eller besvikelser över att någon av idolerna röstats ut som uttrycks med grova ord, versaler eller mängder av utropstecken. Även glädjeuttryck och förhoppningar uttrycks på liknande sätt: ”Jag älskar Rabih han ska vinna idol 2009 :D han äger alla :D” ­eller ”FY FAN så satans braaaaaaaaaaa”.

Nätet används för ett kontinuerligt postande av hyllningar och kritiska yttringar, påståenden som visar vad man tycker och känner. För många unga handlar det om att visa vem man är genom att uttrycka vad man tycker om andra. Känslor, attityder och åsikter som traditionellt betraktats som väldigt personliga blir på nätet en slags valuta i jakten på bekräftelse.

När utröstningsmoment och kritiska, ibland elaka, kommentarer har blivit stapelvaror i tv-underhållningen är det inte konstigt att detta märks även i andra vardagliga sammanhang för barn och ungdomar.

Ihop med nätets anonymitet har det bidragit till att en råare ton har etableras i kommunikationen. Betydelsen av vad som betraktas som elakt och förnedrande har förändrats, tröskeln har blivit högre. Det är ännu för tidigt att säga vilka konsekvenser detta får för samhällsutvecklingen i ett större perspektiv.

Men vid nästa fredagsmys med dina barn, försök att förstå hur de reagerar på olika situationer i ”Idol”. Tiderna förändras, känslor och attityder med dem. Det gäller att hänga med och inte döma utifrån egen förförståelse, för då skapar vi bara ett intolerant samhälle med generationer som inte förstår sig på varandra.

Katarina Graffman

Bloggat om förnedrings-tv

  Idol har torkat

Anna – mitt i livet skriver: ”Jag är besviken. Idol har förändrats. Fantastisk förnedrings-TV har plötsligt förvandlats till någon typ av musiktävling. /... / Nu kan till och med min mamma, den yrkesskadade specialpedagogen, se Idol med gott samvete. Det är så PK att man vill spy. En rullstolsbunden tjej kommer in och sjunger som en ängel, killen från Sigtuna som inte kan spela gitarr och halva den siamesiska tvillingen. Alla får de en guldbiljett.”  Jag håller inte med

Reagerar på kritik mot Tv4:s Biggest loser : ”Reagerar på kritik mot Tv3:s Biggest Loser: ”Tycker de är väldigt modiga som vågar göra detta i tv –kräka, gråta och visa sig i all sin (nästan) nakenhet hur stora de är. Men det var ju dumt av mig. Nu vet jag att de blir förneeedrade. Förlåt, men jag kan inte på något vis hålla med. Jag tycker att de som är förnedrade i detta är alla ”proffstyckare” som har en massa åsikter om folk som gjort ett aktivt val att förändra sina liv.” bloggar Krusmynta.


    Bloggredaktör: Ulrika Lundberg

Utskriftsdatum:
Publicerad: 2010-10-01
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/medier/article12545236.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11