Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Kontakta debattredaktionen
[email protected]
Kristofer Forssblad Olsson, tf. debattredaktör
Petter Ovander, tf. bitr. debattredaktör

Jag lever lyxigt – och ekologiskt

Ekobloggare: Det handlar om att tänka efter hur man konsumerar

Efter att Tanja Andersons dotter fick en skoluppgift om miljön har familjen ändrat sitt levnadssätt till ett mer ekologiskt.   Efter att Tanja Andersons dotter fick en skoluppgift om miljön har familjen ändrat sitt levnadssätt till ett mer ekologiskt. Foto: PRIVAT

Det är dags att sluta sticka ner huvudet i sanden. Så som vi alltid gör när domedagsprofetiorna blir för mycket. Tar inte översvämningarna oss gör extremtorkan det skriker löpsedlarna. Apokalypsen är nära, vår planet kommer att gå under och vi med den.

Och vi stänger av. Kör strutsen. ”Låt COP15 avgöra framtiden, världens ledare har två veckor på sig.” Men det är bara att inse, toppolitikerna kan inte rädda vår jord. Inte utan dig och mig. För när världens största miljörejv är över i Köpenhamn kommer den globala baksmällan. En smäll som kan bli hård och hänsynslös med tomma löften bortviftade som en huvudvärk.

Klart att det är bekvämt att slippa ta ansvar. Det har jag också gjort. Fram till den 4 juni i år levde jag som miljömarodör. Strunta i framtiden, jag lever nu, tjoade jag på partyhelgflyget till Berlin, badade i skumpa och tog taxi 300 meter när märkesklackarna skavde. Vad kan lilla jag göra för skillnad, pep jag och knödde batterier, konserver och söndriga strumpbyxor bland matsoporna.

Så där höll jag på. Tills min nioåriga dotter med gråtfärdiga ögon sa en dag: ”Mamma vi har i läxa att skriva om vad vi gör för miljön hemma, jag vågar inte gå till skolan. Vi gör ju ingenting. Jag skäms för dig.”

Kalldusch. Ridå. Vem tror du skämdes mest? Efter tre sömnlösa nätter bestämde jag mig. För att dagen efter ta reda på så mycket jag bara orkade om ekologiskt leverne. Tji fick jag. Var fanns information om närmaste holken, vilket elbolag som var bäst och vad jag faktiskt kan göra för skillnad?

De bloggar som fanns propsade på puderfärgade ekokläder, rovor, menskopp och flytt till skogstuva. Men jag är nog som du. Vill fortsätta bo bekvämt, jobbar som en galning, har barn, vill ha ett liv, förverkliga mig själv och ha glitterklänning, god mat och smink till vardags.

Det fick bli min utmaning. Att leva så ekologiskt och miljövänligt det bara går under ett helt år – och göra det med stil, glitter-glamour och ekokonfetti.

Efter sex hardcoremånader lever jag fortfarande i ekochock. Hade någon för ett år sedan sagt att mina välmanikyrerade fingrar frivilligt skulle mullmingla med maskar, att Berlin bytts ut mot kolonin och att vår frys svämmade över av åtta (!) kilo egenodlade morötter – kokta, stuvade, mosade, hackade, tärnade och pressade till juice – skulle jag frågat vad pratar du om, vilka jävla morötter?

Nu är det en självklarhet. Liksom att varje vecka måste planeras i förväg. Att jag åker kommunalt, går och cyklar i fyra vädersträck för att hinna till möten. Att ha-begäret efter oekologiska prylar, fler ekoalternativ på krogen och spontanshopping är mina dagliga utmaningar. Jag är ett levande exempel på att ekoreko går att kombinera med glamour. Och som oväntad bonus har jag halverat mina månadskostnader.

För att leva så miljövänligt som möjligt innebär att tänka igenom vad vi konsumerar, hur vi gör det och varför. Det är inte alls krångligt. Fråga dig själv vad du kan göra i din vardag. Kan jag ta cykeln i morgon? Visst kan jag källsortera, satsa på material och produkter med lång livslängd, vintage-shoppa, släcka lampan, byta gammal belysning och produkter med miljöfarliga ämnen mot miljövänligare alternativ?

För ju fler som frågar efter miljövänliga produkter desto större utbud kommer det att finnas och ett ekoreko liv blir lika stor självklarhet som att halva Sverige nu köar på Ullared för infernoshopping.

Allt handlar om att byta bekvämlighetens och vanans makt. Tänka om. Det är allvar nu. 47 miljarder ton koldioxid spottar mänskligheten ut världen över. Sug på den. Enbart Stockholms stad släppte 2005 ut 3 109 000 ton växthusgaser. Det är fyra ton per person. En tredjedel av växthusgaserna kommer från transporter, 24 procent från hushållsel och gas och uppvärmningen står för 45 procent. Växthusgaser från konsumtion är inte ens medräknat i statistiken.

Vi kan alltså göra skillnad. Låt COP15 sätta ramen, men det är vi som styr apokalypsen. Låt oss fortsätta miljörejva långt efter Köpenhamnsmötet. Planeten räddar vi på efterfesten.

Tanja Andersson
SENASTE NYTT

Debatt

Visa fler
Om Aftonbladet