ÅSIKT

Alliansen har valt sänkta skatter före klimatet

Replik från MP om klimatanpassningar

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Efter en sommar av extrema väderhändelser med skyfall, översvämningar och framför allt den största skogsbranden i modern tid är det många som känner oro inför framtiden. Experterna har varnat för den här utvecklingen länge: med ett varmare klimat följer också mer extremväder. Trots detta har alliansregeringen under åtta år struntat i att klimatsäkra Sverige mot stormar, skyfall och stigande vattennivåer.

Mot bakgrund av detta är det märkligt att Lena Ek går till attack mot Miljöpartiet. Miljöpartiet vill, till skillnad från Lena Ek, satsa rejält med pengar för att Sverige ska kunna börja klimatsäkras mot framtidens extremväder. Lena Ek och alliansregeringen har i stället halverat detta stöd sedan 2010, från 68 till 37 miljoner kronor per år. Regeringen har prioriterat skattesänkningar i stället för anpassning och förebyggande arbete.

Valet den 14 september handlar om vilken värld vi ska lämna över till våra barn och barnbarn. De kommande åren är vår sista chans att vända utsläppskurvan nedåt, och undvika ett globalt klimatkaos. I detta läge väljer alliansen att gå till val i princip utan klimatpolitiska förslag. Det är ett svek mot kommande generationer. I det perspektivet förstår jag att Lena Ek hellre väljer att kritisera MP än att tala om sitt eget misslyckande.

Åsa Romson,

språkrör för Miljöpartiet de gröna