ÅSIKT

C blockerade frågan under åtta år

Replik från Lise Nordin (MP) om utredning av förbud mot uranbrytning

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Helena Lindahl (C) skriver att MP sviker miljön för att vi inte röstade för Centerpartiets förslag om uranbrytning. Intressant, eftersom Centerpartiet under åtta år konsekvent blockerade en riksdagsmajoritet i frågan.

Samarbetsregeringen med S och MP har fastslagit att Sverige inte ska öppna upp för utvinning av uran. Regeringen jobbar nu med att konkretisera detta. Med regeringens mål om hundra procent förnybart behövs heller ingen uranbrytning. Ett mål Centerpartiet också har, vilket bådar gott inför framtida energisamarbeten.

Att regeringen så snabbt kunde agera i den här frågan beror på att det under hela den föregående mandatperioden funnits en samsyn mellan S, MP och V kring förbud mot uranbrytning.

Centerpartiet sade sig också vara för ett förbud, men gjorde inget under åtta år vid makten för att gå vidare med frågan. Istället talade Fredrik Reinfeldt för att uranbrytning kunde komma att tillåtas (Västerbottennytt 28/9 2009). Trots upprepade försök stoppade Centerpartiet alla försök till att nå en riksdagsmajoritet för förbud mot uranbrytning.

Vi i Miljöpartiet har alltid varit emot uranbrytning. Det är därför mycket glädjande att Centerpartiet till slut verkar vara redo att i praktiken bidra till att det inte ska öppnas för uranbrytning i Sverige. Det viktigaste är att det nu blir tydligt att uranbrytning inte kommer att kunna ske i Sverige.

Lise Nordin (MP),

riksdagsledamot och energipolitisk talesperson