Aftonbladet
Dagens namn: Uno
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Kontakta debattredaktionen
debatt@aftonbladet.se
Kristofer Forssblad Olsson, tf. debattredaktör
Petter Ovander, tf. bitr. debattredaktör

Så vinner vi valet

S-ledaren Mona Sahlin: Sverige har halkat efter

Vi socialdemokrater bär på en dröm om frihet.

Vi vill att alla människor ska vara fria att forma sina egna liv och förverkliga sina egna drömmar.

Mona Sahlin skriver själv om varför Sverige har halkat efter.   Mona Sahlin skriver själv om varför Sverige har halkat efter. Foto: CAROLINA BYRMO

Rättvis fördelning, välfärd åt alla och minskade klyftor skapar trygghet och möjligheter som gör att den individuella friheten kan växa. Därför är vår socialdemokratiska dröm om frihet också en dröm om jämlikhet. Därför avskyr vi klyftor och orättvisor. Orättvisor är ett uttryck för att samhället inte betraktar och behandlar människor som jämlikar.

Nu är det ett år kvar till nästa val. Den regering som tar över möter stora utmaningar: Den växande arbetslösheten krossar just nu så många drömmar. Sverige halkar efter. Arbetslösheten stiger snabbare än i andra länder. Tillväxten är lägre. Klyftorna vidgas, utanförskapet växer och kvaliteten i välfärden rasar. Underskotten växer kraftigt och biter sig fast på höga nivåer under många år framöver. Det var inte detta moderaterna och de borgerliga lovade. Men det är resultatet efter mandatperioden.

Jag är övertygad om att Sverige kan bättre.

Nu behövs en regering som sätter jobben först. Inte en regering som lånar till skattesänkningar samtidigt som man säger upp lärare och undersköterskor. Så skapas inga nya jobb.

Självklart dras ett litet land som Sverige med i en internationell lågkonjunktur. Men den globala utvecklingen förklarar inte att Sverige halkar efter. För första gången någonsin är arbetslösheten högre i Sverige än i Finland. Ungdomsarbetslösheten i Sverige är bland de högsta i Europa. Pensionärerna får det sämre än andra. Och närmare en tredjedel av barnen till ensamstående föräldrar lever i fattigdom. I Sverige i dag.

Detta är inte ett resultat av finanskrisen. Det är utfallet av en medveten borgerlig politik som bygger på övertygelsen att otrygghet och orättvisor är ett måste för vårt land. Den tanken har högerpolitiker omhuldat i alla tider. Men varje gång den prövats här i Sverige har den lett till högre arbetslöshet, större klyftor och stora budgetunderskott. Så även denna gång. Försöket att göra Sverige till något annat leder aldrig till framgång.

Jag har arbetat hårt för att foga samman en rödgrön allians inför nästa val. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet drivs av insikten att vi behöver åstadkomma förändring. Att Sverige kan bättre. Vår övertygelse är att vi tillsammans står starkare än var och en för sig. Vi vill bygga Sverige starkt igen. Det kräver en ny färdriktning:

Arbetslöshet är slöseri. Sveriges största slöseri är att tiotusentals ungdomar med färsk utbildning, vilja att lära och kraft att forma samhället ställs vid sidan av. Det är bråttom att bryta den utvecklingen. Ungas kompetens och möjligheter ska tas tillvara – inte kastas bort.

Nyckeln till morgondagens Sverige är kunskap. Utbildning av hög kvalitet ger våra ungdomar rätt start, större möjligheter att få det jobb de vill ha och att bli den de är. Bra utbildning till alla innebär att alla får en chans. Och utbildning gör att företagen hittar den arbetskraft de behöver. Sverige behöver en massiv investering i utbildning för att motverka jobbkrisen och för att stå starkare när det vänder.

En modern välfärd stärker Sverige och individens frihet och möjligheter. Vi vill investera i skolan, vården och omsorgen. Välfärd av hög kvalitet skapar frihet och möjligheter att jobba, göra karriär och bidra till Sveriges utveckling. Och det viktigaste för oss socialdemokrater är att välfärdstjänsterna håller hög kvalitet – inte vem som utför tjänsterna.

Klimathotet kan vändas till en möjlighet. Men då krävs en aktiv politik för omställning och gröna jobb i Sverige. Då krävs också höga ambitioner. Svenska folket har ofta vågat visa vägen för andra länder. Då ska inte regeringen och statsministern sänka ambitionsnivån. Det är lamt och viljelöst.

Det kommer att ta lång tid och mödosamt arbete för att bygga Sverige starkt igen. Att låna till skattesänkningar är ingen hållbar strategi. Svenska folket förtjänar bättre. Tillsammans kan vi vända jobbkris till framtidstro. Nu måste vi sätta jobben först.

Mona Sahlin

Bloggat om kriminalvård

  Tony Olsson , dömd för Malexandermorden, från Kumlas säkerhetsbunker: "Vi passerade en stor gallergrind och fyra-fem dörrar, alla elektroniskt styrda, samt ett antal kameror före inskrivningen. Fick klä av mig mina gamla anstaltskläder och lägga andra tillhörigheter – skor, mössa, klocka, etc – i en låda och gå igenom en metalldetektor naken."

  Rehabiliteringen krockar med vårt behov av vedergällning skriver Sagor från livbåten : ”…jag tycker det är hemskt att vi ljuger för oss själva om de tusentals människor som sitter i våra fängelser. Vi borde sluta tala om vård och rehabilitering och kalla fängelsestraffen vid deras rätta namn.”  Medan bloggaren Markussa vill ha hårdare straff: ”Om man dessutom visade folket vart man riskerade att hamna om man begick ett brott tror jag att det skulle ha en riktigt avskräckande effekt."    Mer om debatten på webben i Annas blogg .

SENASTE NYTT

Debatt

Visa fler
Om Aftonbladet