ÅSIKT

Ditt land är även vårt, Åkesson

Replik: Muslimska riksdagsmän om Sverigedemokraternas syn på invandring

Foto: JERKER IVARSSON
I oktober skrev Jimmie Åkesson en artikel i Aftonbladet om partiets syn på invadringspolitiken.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det enklaste debattknepet är att presentera svepande och generella resonemang som sanna. Att leverera populistiska lösningar i en mening är enklare än att faktiskt förklara komplexa samhällsproblem. Det enda Jimmie Åkesson verkar kunna svara är ut med dem! på hur morgondagens Sverige ska bli ett framgångsrikt land. Alla SD:s förslag landar i slutsatsen att bara muslimerna försvinner så löses alla problem.

Vi är folkvalda riksdagsledamöter med muslimsk kulturbakgrund, och vi har sedan länge insett att det inte går att bedriva en generaliserande politik utifrån etnicitet eller religion. Verkligheten är mer komplex än så.

Sverigedemokraternas generaliseringar saknar grund, vilket inte minst Brottsförebyggande rådet och Säpo visade när de dissekerade Åkessons argument direkt efteråt. Det finns inget som säger att en viss religion leder till större brottsbenägenhet eller att ett tiotal muslimska terrororganisationer har etablerats i Sverige.

Vi som har en muslimsk kulturbakgrund har betydligt fler saker som särskiljer oss, än förenar oss. Vi representerar partier på varsin sida om blockgränsen och vi har olika ideologiska utgångspunkter i våra resonemang.

Vi har olika angreppsvinklar när det gäller hur arbetslösheten ska minska, klimatförändringarna hejdas och välfärden hanteras. Även på det integrationspolitiska området representerar vi olika värderingar och har olika förslag på hur en lyckad integration ska åstadkommas, utanförskapet minska och antidiskrimineringsarbetet hanteras.

Att driva politik genom att stigmatisera personer med en viss religiös eller etnisk tillhörighet är något som de allra flesta medborgare ser igenom. Inte minst inom Sverigedemokraterna själva, då flera förtroendevalda har lämnat partiet efter Åkessons artikel. För trots försök att verka rumsrena är det nu uppenbart för de allra flesta att Sverigedemokraterna är lika främlingsfientliga som det är uppenbart att påven är katolik.

Vi representerar olika partier med olika ideologiska utgångspunkter. Det som däremot förenar oss är en tro på demokrati och på respekten för mänskliga rättigheter.

I Sverige ska du ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter vem du än är. Ett Sverige där mångfald går före enfald och där alla olika individer ges bra möjligheter till en god framtid utifrån deras egna önskemål. Inte en politik som för tankarna långt bakåt i tiden.

Vårt land ska också få vara ditt land och tvärtom.

FAKTA

Mehmet Kaplan, riksdagsledamot (MP)

Mahmood Fahmi, riksdagsledamot (M)

Maryam Yazdanfar, riksdagsledamot (S)

Reza Khelili Dylami, riksdagsledamot (M)