ÅSIKT

Bert går över gränsen till rasism

Om Bert Karlsson och hans syn på invandringen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Bert och Ian 1991.

Det är bra att Bert Karlsson aldrig varit främlingsfientlig – vad synd att han inte kunde bemöta det tydligare i UR:s ”Välkomna nästan allihopa”, när han fick chansen.

Bert gillar inte att bli kallad främlingsfientlig eller rasist. Men låt oss ändå konstatera att Bert Karlsson generaliserar kring vissa grupper människor på ett rasistiskt vis.

Det är i alla fall lätt att tolka vissa av hans citat så. Han har fått tillfälle att förklara dem, men valde att säga att de var påhittade.

I samband med att vi gjorde programmet ”När förlät vi Bert Karlsson” pratade vi dock med journalisterna som intervjuat honom och de är hundra procent säkra på att de har citerat rätt.

Ett par exempel från Berts tid i Ny Demokrati:

Expressen 16 augusti 1992: ”Vi vet att de flesta som sprider smittan kommer från andra länder och ohämmat går ut bland svenskarna. Jag skulle vilja se Bengt Westerbergs få sin dotter smittad av en flykting. Han pratar så fint om flyktingarna, men han skulle bo ett tag i gettona de skapar.”

Per Öqvist, Expressen: ”Jag använde bandspelare på den tiden och är 100 procent säker det är ett korrekt citat. När artikeln kom var det ingen diskussion om att det skulle varit felciterat. Ingen hörde av sig för att klaga.”

Bert efter kungens jultal i Expressen 26 december 1992: ”Ta kosovoalbanerna till exempel. Jag tycker vi ska kasta ut varenda en. De är inga flyktingar. Många av dom organiserar stölder i Sverige för att få pengar till vapen till det krig dom vill ha igång i Kosovo.”

Ingvar Hedlund, Expressen: ”Bert är absolut inte felciterad.  Jag är en mästare på att citera rätt. Det fanns ingen diskussion om att det skulle ha varit ett fel citat.”

Under Ny Demokratis sommarturné 1993 lyfte de gång på gång fram rädslan för invandringen. Berts partikollega Vivianne Franzén frågade retoriskt i ett tal ”hur länge dröjer det innan våra svenska barn ska vända ansiktet mot Mecka” och hans andra partiledarkollega Ian Wachtmeister skrev en debattartikel som avslutades ”I min vision av det framtida Sverige finns det inte många moskéer.”

Natten efter det brann moskén i Trollhättan ner. En av gärningsmännen sa i efterhand att han påverkats av Ny Demokrati. Det samma gjorde Lasermannen.

Vi säger inte att dåden berodde på Ny Demokrati, men i en orolig tid gjorde de tillståndet värre genom att överdriva rädslan för det främmande. Och känner vi inte igen retoriken hos Sverigedemokraterna i dag?

Bert Karlsson påstår i dag att han aldrig varit främlingsfientlig. Det är synd att han så många gånger gått över gränsen, i synnerhet som han varit folkvald politiker och då är det viktigt att man inte piskar upp rasistiska stämningar.

Vi som gjort programmet ”Välkomna nästan allihopa” vill också diskutera det mångkulturella Sverige. Dock på ett mer konstruktivt sätt.

Sverige är sedan länge ett mångkulturellt land och i dag handlar det inte detta samhälles rätt eller fel. Frågan är i stället hur vi ska leva tillsammans på bästa sätt.

FAKTA

Ann-Linn Guillou, redaktör för serien ”Välkomna nästan allihopa”.

Musse Hasselvall, programledare för den samma.

Doreen Månsson, programledare för den samma.

Ulrika Arlert, redaktionschef Barn och Ungdom UR.

Bert Karlsson var en av grundarna till partiet Ny demokrati som kom in i riksdagen 1991. I tv-programmet ”Välkomna nästan allihopa” (SVT 2, onsdagar, 19.30) avbröt Bert Karlsson en intervju med programledaren Musse Hasselvall eftersom han tyckte frågorna om den folkliga rasismens framväxt på 90-talet var insinuanta och byggde på förvrängda citat.

Ann-Linn Guillou
Musse Hasselvall
Doreen Månsson
Ulrika Arlert