ÅSIKT

Sluta förfölja individer – gör en insats i stället

Bert Karlsson om Utbildningsradions program "Välkommen nästan allihopa"

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Bert Karlsson går till angrepp mot Musse Hasselvall och UR:s ”Väkommen nästan allihopa”.

Jag kunde absolut ha ställt upp i Utbildningsradions program ”Välkommen nästan allihopa”. I alla fall om de programansvariga på SVT hade berättat vad de ville med programmet. Nu fick jag beskedet att ett ”porträtt av en företagare” skulle göras. Är det så SVT gör program, med falska förespeglingar? Det kunde åtminstone inte jag tro.

Min fråga är därför enkel: Vad vill Utbildningsradion egentligen med programmet? Har de inte förstått att jag slutade med politiken för 16 år sedan?

Återigen lyfts skrönan om att jag skulle ha sagt att jag ville se Bengt Westerbergs dotter drabbas av hivsmitta fram.

Det som sades var att jag undrade om det skulle behöva gå så långt att någon politikers dotter, som Bengt Westerbergs, blev smittad av hiv för att de styrande skulle få upp ögonen för problemet. Det fick Expressen till att jag önskade Bengt Westerbergs dotter smittad av hiv.

Totalt felaktigt – och jag vet än i dag inte ens om Westerberg har en dotter.

Finns det förresten någon vettig människa som tror att en journalist, särskilt på en kvällstidning, inte vinklar texter och citat så att de ska sälja lösnummer?

Att mitt citat om att hiv-testa flyktingar skulle vara rasistiskt är helt befängt. Det finns bevisligen statistik som visar att hiv är mer utbrett i afrikanska länder, jämfört med Sverige. Det var dessutom fler politiker än de från Ny demokrati som ville utföra sådana tester, enbart för landets välfärd och inte för att vara främlingsfientliga.

Vad skulle vi annars säga till människor som råkat smittas vid ett förhållande eller vid olyckor?

Och avslutningsvis har ”Välkommen nästan allihopa” inte kommit med ett enda förslag om hur missförhållandena i landet ska rättas till, eller om hur vi ska värna om alla invandrare som kommer hit.

Ta en tur till Rosengård och gör en insats för att få slut på bilbränderna – i stället för att förfölja enskilda individer med vinklade citat som är nästan 20 år gamla.

FAKTA

Bert Karlsson, 64 år, Skara. Skivbolagsdirektör och entreprenör, www.skarabert.se.

Bert Karlsson var en av grundarna till partiet Ny demokrati som kom in i riksdagen 1991. I tv-programmet ”Välkomna nästan allihopa” (SVT 2, onsdagar, 19.30) avbröt Bert Karlsson en intervju med programledaren Musse Hasselvall eftersom han tyckte frågorna om den folkliga rasismens framväxt på 90-talet var insinuanta och byggde på förvrängda citat.

Bert Karlsson