ÅSIKT

Hushållsnära tjänster ett framgångsrecept

Hemfrids grundare Monica Lindstedt om socialdemokraternas feltänk

Foto: ALEXANDER VON SYDOW
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Socialdemokraternas hållning när det gäller skattereduktionen för hushållsnära tjänster är obegriplig och bakåtsträvande.

Det är förvånande att denna hållning kunde passera den nyss avslutade jobbkongressen samtidigt som man säger sig vilja skapa fler jobb och dessutom sa ja till vinst i vården. Ett parti i otakt med tiden kan man tycka.

Är den negativa inställningen till hushållsnära tjänster måhända ett försök att skyla över det faktum att denna bransch har lyckats med det som socialdemokraternas politik misslyckats med nämligen att erbjuda jobb i en framtida tillväxtbransch och anställa folk vitt och hederligt med avtalsenliga löner?

Branschen för hushållsnära tjänster erbjuder dessutom jobb till grupper som annars har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden till exempel de som befinner sig i utanförskap eller utlandsfödda personer med svaga språkkunskaper.

Detta betyder inte på något sätt att det är okvalificerade jobb som erbjuds. Den kompetens som krävs i den här branschen handlar dock inte om formell utbildning eller etnisk bakgrund. Det är en talangfråga, en talang som långt ifrån alla besitter.

När jag grundade Hemfrid 1996 höjdes röster som av ideologiska skäl inte tyckte att denna bransch skulle finnas över huvudtaget (man ska ta hand om sin egen skit, typ). Numera kan samma personer säga att det är okej att köpa tjänsterna, men att de inte skall vara skattereducerade.

Skattebetalarnas pengar borde i stället gå till vård, skola och omsorg heter det. Men dubbelmoralen är utbredd, många av dem som vill avskaffa skattereduktionen har själva köpt svarta tjänster för att klara sitt eget livspussel.

Men, skattereduktionen tar inte pengar från staten, den bidrar med pengar. Tack vare möjligheten till skattereduktion har det skapats en stark och verklig efterfrågan som i sin tur ­leder till tusentals nya arbetstillfällen. För många arbetslösa är detta en chans att ta sig ur ett bidragsberoende, komma in på den vita arbetsmarknaden, få bättre självkänsla och börjar betala skatt.

Alltså, för samhället lägre utgifter för arbetslösa och fler som betalar skatt, samtidigt som man gör en före detta svart marknad vit.

Låt mig ta mitt eget företag Hemfrid som exempel. Sedan starten för 13 år sedan var vi hittills skapat 850 nya jobb. De första 400 jobben skapades utan något som helst statligt stöd eller kommunal hjälp och med ett extremt ogynnsamt bemötande av allt från Skattemyndighet till de dåvarande makthavarna i Rosenbad.

Sedan skattereduktionen infördes 1 juli 2007 har tillväxttakten ökat rejält och under helåret 2008 växte vi med 65 procent. Tillväxten fortsätter även 2009, den finansiella krisen till trots.

Varför? Jo, det finns ett reellt underliggande behov hos vanliga människor att få ihop sin vardag. När det blir lättare att handla vita tjänster, ja då köper folk vitt i stället för svart och då kan vi på Hemfrid anställa fler medarbetare.

Av våra snart 1 000 medarbetare är cirka hälften utlandsfödda och de representerar 40 olika nationaliteter, 60 procent kommer från arbetslöshet och 22 procent är under 25 år.

Drygt 10 procent av våra medarbetare är beviljade nystarts eller instegsjobb. Denna jobbskapande bransch vill socialdemokraterna ta bort. Varför? För att det inte är ett bra jobb? Våra medarbetarundersökningar säger något annat.

Den senaste visar att 78 procent av dem som jobbar i frontlinjen trivs med sitt arbete, 62 procent upplever att arbetet är meningsfullt. 75 procent är stolta över att arbeta hos oss och 82 procent vill arbeta kvar.

Är alla dessa medarbetare, i den växande tjänsteindustrin för personliga tjänster, där jobben per definition inte flyttar utomlands, inte värda att stödja?

Om svaret är nej, så säger det allt om var socialdemokratin befinner sig idag nämligen långt efter samhällsutvecklingen.

FAKTA

Monica Lindstedt, 56, grundare och styrelseordförande i Hemfrid i Sverige AB, Stockholm.

Socialdemokraterna beslutade på sin kongress nyligen att avskaffa skattereduktionen för hushållsnära tjänster vid en eventuell valvinst.

Bloggat om hushållsnära tjänster

Svenssonliv (S):

”Vad ska vi [socialdemokrater] göra då, för att vinna valet?/…/Jag tror även på att skattesubventionen bör vara kvar. Tyvärr så tycker inte socialdemokraterna det, men jag hoppas att de tänker om.”

Sven-Olov Edvinsson(C):

”Varför vill (S) efter ”jobbkongressen” slå undan benen på 15 ?000 hårt arbetande inom hushållsnära tjänster? Ryms det kvinnligt företagande inom (S)?”

Rogersunpersonal:

”I?dag får vi lära oss att det är fint att vara läkare och advokat. Vi får lära oss att det är att vara piga att jobba inom hushållsnära tjänster. Det är enligt mig en mycket starkare klassindelning än vad några överklassmänniskor någonsin skulle kunna göra.”

Bloggredaktör: Ulrika Lundberg

Monica Lindstedt