Aftonbladet
Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Kontakta debattredaktionen
debatt@aftonbladet.se
Kristofer Forssblad Olsson, tf. debattredaktör
Petter Ovander, tf. bitr. debattredaktör

(M): Vi städar efter förra regeringens statistiktrix

Littorin, Husmark Pehrsson och Schlingmann: Trygghet för svårt sjuka en självklarhet

Trolleritrick Den socialdemokratiska regeringen, under Göran Perssons ledning, trollade med statistiken för att ”minska” antalet arbetslösa. Tricket: att förtidspensionera 140 personer om dagen enligt debattörerna.   Trolleritrick Den socialdemokratiska regeringen, under Göran Perssons ledning, trollade med statistiken för att ”minska” antalet arbetslösa. Tricket: att förtidspensionera 140 personer om dagen enligt debattörerna. Foto: BJÖRN LINDAHL, HOLGER PERSSON

Just nu pågår debatten kring reformerna i sjukförsäkringen som genomförs efter nyår. Diskussionen berör oss alla. Vi möter varje dag människor på jobbet, i kvarteret eller i media som berättar om sina erfarenheter av att vara sjukskriven. Många är besvikna på systemet och andra är oroliga för framtiden.

I det här läget är det viktigt att vi inte glömmer alla de sjukskrivna människor som under flera år vare sig fick rehabilitering ­eller hjälp tillbaka till ett jobb. Det är för dem, och för att fler inte ska hamna i deras situation, som sjukförsäkringen förändras. Alla måste få en chans.

I valet 2006 lovade vi att bekämpa utanförskapet. Det kommer vi att fortsätta göra till dess att alla som kan har ett jobb att gå till. Det är det som sjukförsäkringsreformen handlar om. Kortare vägar tillbaka till jobb, att alla förtjänar ett jobb att gå till och trygghet för dem som behöver det är grunden för reformen.

Vi kommer aldrig att acceptera att människor som vill och kan arbeta göms undan i systemen och flyttas mellan statistiska kolumner. Under Socialdemokraternas tid vid makten förtidspensionerades 140 personer om dagen, av dessa var 10 ungdomar under 25 år. I dag lämnar 50 personer förtidspensioneringen varje dag. Antalet sjukförsäkrade har sedan 2006 minskat med hälften från 200?000 till 100?000 människor. Socialdemokraterna blundade för enskilda människors förmåga och vilja att komma tillbaka. Utan rehabilitering eller tydliga regler drunknade den enskilda människan i de stora systemen. Siffrorna var viktigare än friskare människor.

För oss är varje människa som går tillbaka till arbete en vinst såväl för den enskilde som för samhället. Att arbeta handlar om så mycket mer än en lön. Arbetskamrater, gemenskap kring fikabordet och att veta att man behövs gör att människor växer och mår bättre. En familj kanske får råd att åka på semester och någon som länge stått utanför kan dela vännernas berättelser om arbetsveckan som gått.

Flera förändringar för att korta vägarna till ett friskare liv är redan genomförda. Rehabiliteringskedjan ger den sjukskrivne individuellt stöd och en tydlig bild av vägen tillbaka till jobb. Rehabiliteringsgarantin beräknas ge 30?000 sjukskrivna vård och behandling bara i år.

För att ingen ska fastna i sjukskrivning sätts en bortre gräns på två och ett halvt år upp i sjukförsäkringen. Efter det får människor stöd av arbetsförmedlingen. Ingen kommer att stå utan ersättning eller stöd.

Alla ska ha en chans att komma tillbaka, men om du är så sjuk att du aldrig kommer att kunna gå tillbaka till ditt arbeta ska du få permanent sjukersättning. Vi är tydliga med att trygghet för svårt sjuka är en självklarhet. Det var och är vår avsikt med den nya sjukförsäkringen. Därför är det viktigt att kunna stanna upp och se över brister i förslagen. För att säkerställa att svårt sjuka människor inte tvingas tillbaka till arbete har Moderaterna och övriga allianspartier i riksdagen tagit initiativ till att en översyn av regelverket görs.

Svårt sjuka människor behöver i första hand stöd från sin arbetsgivare att avsluta ett arbetsliv på ett bra sätt och inte hjälp från arbetsförmedlingen till ett nytt jobb. Någon prövning av arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden ska därför inte göras när en person lider av en allvarlig sjukdom.

Vi förstår att människor känner oro inför förändringarna. Det är naturligt. Men de nya reglerna är inte till för att tvinga svårt sjuka människor tillbaka till jobb. Vi förändrar regelverket för att sätta press på myndigheterna och systemen att göra allt de kan för att fler ska kunna gå till jobbet på morgnarna. I Sverige måste vi bli bättre på att ge alla människor lika möjligheter att vara med.

Cristina Husmark Pehrsson
Sven Otto Littorin
Per Schlingmann

Bloggat om nya sjukskrivningsreglerna

  Peter Andersson: Littorin, lönen gör dig blind

”Statsrådet Sven-Otto Littorin är lugn. Själv har han en statsrådslön på 108 000 kronor per månad. En del tycker det är tarvliga argument. Ja, normalt använder inte jag den typen av debattknep. Men det är relevant när en extrem höginkomsttagare som är ansvarig för andras livsvillkor blint vägrar att se deras problem.”

  Alliansfritt Sverige: Alliansen visste redan i januari

”Regeringen har spelat ovetande sedan läkare slog larm om hur cancersjuka tvingades söka heltidsarbete, till den grad att de idag gör ett utspel där de inför ändringar i lagen. Flera källor visar dock att Husmark Pehrsson vetat om problemen sedan slutet av januari. Den 13 april 2005 kommenterade Per Westerberg (m) alliansens nya socialförsäkringspolitik i Aftonbladet med att 'Cancersjuka kan ibland må bra av att arbeta'.”

  Anna König Jerlmyr (M): Förändring är inte lätt

”...Det förra systemet funkade inte och en halv miljon människor (!) förtidspensionerades, många av dem unga. /.../ Nu vittnar många människor vi möter att de äntligen får hjälp tillbaka, de är livrädda för att förtidspensioneras vid 35. Men att förändra en så stor skuta som Försäkringskassan tar tid och det är klart att allt inte kommer att vara problemfritt. Däremot är det viktigt att fler får hjälp att komma tillbaka i arbete eftersom ett arbete är så mycket mer än en lön och därför att det är människovärdigt att inte låsa fast människor i ett livslångt bidragsberoende.”

    Bloggredaktör: Ulrika Lundberg

SENASTE NYTT

Debatt

Visa fler
Om Aftonbladet