ÅSIKT

Förmanande Reinfeldt pekar finger

Retorikexperten Elaine Bergqvist analyserar statsministerns jultal

DEBATT

I dag jultalade statsminister Fredrik Reinfeldt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Men vad sa han egentligen?

Aftonbladet Debatt bad retorikexperten Elaine Bergqvist om en analys.

Elaine Bergqvist.

Huvudbudskap: ”Nästa år blir det tempoökning”, ”De frågor som bekymrar är inte nationella frågor utan globala frågor”, ”Ska man kunna fatta världsomfattande beslut så krävs det träning”, ”Vi förlorar inte inflytande, vi vinner inflytande på EU-medlemskapet”, ”Sverige är ett bra land, vi har mycket att vara rädda om”, ”Vi måste våga ta utmaningar, våga gå före och ställa anspråk på reformer”.

Helhetsintryck: Reinfeldt inleder glatt och ber om närhet till åhörarna. Den karismatiska retoriken som Reinfeldt är känd för internt blir en inledning, men snart åker statsministerrocken på. Talet övergår till att bli uppfostrande, Reinfeldt visar samma pekfinger som föräldrar varnar sina barn med. Det är en landsfader som har sett de fallande opinionssiffrorna, och nu säger vad vi ”måste” göra och vilken inställning Sverige ”måste” ha. Det är en blandning av ett försvarstal och hyllningstal till moderaterna.

Kroppsspråk: ”Vi var inte bäst förut, vi är inte perfekta nu, men vi vill någonstans” säger Reinfeldt och pekar framåt med stora ögon. Han har ett ovanligt öppet kroppsspråk och bra ögonkontakt. Han verkar ha blivit retoriktränad. Det som dock blir den röda tråden i kroppsspråket och som avslöjar hans retorik är det varnande pekfingret. Något som är uppe ovanligt många gånger under talet.

Återkommande ord/fraser: ”Måste”, ”låt mig påpeka”, ”det måste gå snabbare”, ”vetenskapsmännen har ledartröjan”, ”EU:s väg”, ”delta inte i kampen mot demokrati”, ”diktaturens arrogans”, ”terrorism vrider på våra säkerhetsperspektiv”.

Reinfeldt ställer en retorisk fråga som väcker skratt hos åhörarna och påminner om Palmes ”Så talar diktaturens kreatur till varandra”:

”Har ni sett en bra kinesisk film om maktkampen i Beijing till exempel?”

Fallgropar: Slutklämmen blir att kritisera Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. ”Det är ohållbart, i vilken ordning kommer ni (S, V och MP, reds. anm.) svika era väljare. Det är så man skapar spänning och distans till folket. Vi håller våra löften.”

När Reinfeldt tar ett hypotetiskt exempel på negativ attityd citerar han socialdemokraterna och ”en miljöpartist”. Hur man än vänder och vrider så är det att sparka från ett överläge då han håller tal som statsminister. Han riskerar att gå in i pajkastningsretoriken, en retorik som han vann över 2006 genom att vara saklig. Kan det vara så att Reinfeldt kommer byta retorisk strategi inför valet 2010? Kommer folket gilla den nye uppfostrande fadern eller sakna den saklige Reinfeldt med hundögonen? Retoriskt tror jag på det sistnämnda.

Elaine Bergqvist