ÅSIKT

Arbetsförmedlingen har koll på sina kostnader

Hillevi Engström (M): Pengar som inte använts ska gå tillbaka till statskassan

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I en debattartikel i Aftonbladet klagar socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Sven-Erik Österberg på att Arbetsförmedlingen har fått pengar över från det anslag myndigheten har fått av regeringen. Vanligtvis brukar Österberg klaga över att Arbetsförmedlingen får för lite pengar, nu är det tydligen för mycket. Hur ska det vara kan man undra?

Arbetsförmedlingen har i krisens spår fått en kraftig resursförstärkning för att kunna agera kraftfullt mot krisens effekter, och en del av de pengarna har inte kommit till användning utan kommer att gå tillbaka till statskassan. Det är positivt att Arbetsförmedlingen är en myndighet som har kostnadskontroll.

Sven-Erik Österberg anklagar också regeringen för att inte satsa tillräckligt på utbildningsplatser och aktiva åtgärder för de arbetslösa. Detta är en myt som Österberg vill sprida. Sanningen är att aktiva åtgärder och utbildningssatsningar har förstärkts under krisen. Regeringen har avsatt resurser för över 100 000 platser i åtgärder eller utbildning under 2010.

Regeringens satsning på jobbcoacher är en annan sak som Österberg raljerar över. Detta är mycket märkligt med tanke på att Arbetsförmedlingen själva har sagt att de aldrig hade klarat tillströmningen av jobbsökande under krisen om de inte hade haft tillgång till både interna och externa jobbcoacher.

Fackförbundet IF Metall, som står Socialdemokraterna nära, har vittnat om hur effektivt det kan vara för en person som blivit arbetslös att kunna få tillgång till en kompetent jobbcoach för att snabbt kunna få ett nytt jobb.

Alliansen har valt en gemensam väg för att stärka välfärden, rikta aktiva insatser mot arbetsmarknaden och värna ett utvecklingskraftigt näringsliv. Endast genom att värna arbetslinjen kommer vi starkare ur krisen. Vi måste blicka framåt tillsammans, inte bakåt mot det förgångna.

Hillevi Engström

Riksdagsledamot (M) och ordförande

i riksdagens arbetsmarknadsutskott

ARTIKELN HANDLAR OM