ÅSIKT

Därför tackar jag nej till bröllopsfesten

SSU:s ordförande Jytte Guteland: Jag vill inte vara en ”party pooper”

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Jytte Guteland.

I dag fick jag veta att jag som representant för SSU har blivit inbjuden att fira prinsessbröllopet på en stor fest i riksdagen. Jag vill verkligen tacka för inbjudan, men det blir ingen prinsessfest för mig eller SSU.

På ett plan blev jag förvånad när jag fick höra att republikanska SSU med dess lika republikanska förbundsordförande (jag) fått frågan att närvara vid en av festligheterna, men efter en stunds eftertanke förstod jag varför jag har fått frågan att delta.

I monarkin Sverige är det givetvis naturligt att alla representanter från riksdagspartierna och de politiska ungdomsförbunden får frågan att delta i firandet. Men lika naturligt som det är för riksdagen och hovet att sprida festligheterna och involvera politiska organisationer, lika onaturligt vore det för mig att tacka ja. Det finns tre skäl som kraftigt talar emot ett deltagande från min sida.

För det första har jag ett politiskt skäl att stanna hemma. SSU är en republikansk organisation. Själv valde jag att förtydliga detta ställningstagande genom att, för ett år sedan i samband med prinsessförlovningen, bli medlem i Republikanska föreningen. Vi anser att en riktig demokrati bygger på att också statschefen är folkvald. Mycket av det absurda med monarkin tycker vi har blivit tydligt under de senaste veckorna. Detta, att en myndighets verksamhet bygger på att en privat familjs hela inre liv vädras ut offentligt, är både omänskligt för de inblandade och mycket omodernt.

För det andra har jag respekt för fästfolket. Ett bröllop är alltid roligt för bruden och brudgummen. Det är livets fest för många. Ett skäl är värmen och glädjen från gästerna. Jag förstår som sagt varför jag som förbundsordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund har fått frågan att delta i festligheterna runt bröllopet, men jag tycker att det är artigast mot fästfolket att tacka nej. Jag vill inte vara en ”party pooper”.

För det tredje har SSU mycket att göra just nu. En av fyra unga saknar jobb. SSU är just nu ute på kampanj i hela landet för att tala med unga om hur vi kan bryta ungdomsarbetslösheten. De unga som lämnar gymnasieskolan nu i vår är rekordmånga, de blir vuxna i finanskrisens kölvatten. Arbetsmarknadsministern säger att han ”tappat greppet” om de ungas arbetslöshet. Inget kan därför vara viktigare i mitt uppdrag än att ge hopp om jobb till en ung generation. Inte ens ett prinsessbröllop.

Jytte Guteland

Förbundsordförande SSU

ARTIKELN HANDLAR OM