ÅSIKT

Inför à la carte- meny i vården

S-V-MP i Stockholm: Skandal att M köpt in äcklig mat för 65 kronor portionen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Bara 27 procent av patienterna tycker att maten på Stockholms läns sjukhus är god. Vi rödgröna lovar nu att skåpa ut de utskällda matlådorna och göra äcklig sjukhusmat till valfråga för två miljoner stockholmare.

Stora delar av patientmaten i Stockholms län fjärrproduceras på fabrik efter en kritiserad upphandling, som den moderatledda landstingsledningen genomfört. Maten serveras nu i oaptitliga plastlådor. Lådorna innehåller en hög andel livsmedelstillsatser. Portionsstorlekar och innehåll kan heller inte anpassas efter den enskilda patienten.

Den skandalomsusade upphandlingen av industriproducerad patientmat slutfördes under början av år 2009. Upphandlingen genomfördes utan konkurrens där endast en anbudsgivare deltog, vilket sannolikt inverkat negativt på både pris och kvalitet. Landstinget betalar omkring 65 kronor per portion. Det går att få betydligt bättre matkvalitet för så mycket pengar.

Det här drabbar framförallt alla dem som har oturen att bli liggande länge på sjukhusens vårdavdelningar, kanske flera veckor i sträck. Bedömningar visar att upp till cirka 40 procent av sjukhuspatienterna kan lida av eller löpa risk för undernäring. Det har under sommaren kommit larm om att sjuka barn inte vill äta sjukhusmaten. Anhöriga tvingas gå och handla utanför sjukhusen för att få i patienterna näring.

Vårt förslag innebär att sjukhuskockar lagar färsk mat på riktiga näringsrika råvaror till patienterna. Vi kallar det Hälsokök Stockholm. Hälsokök innebär att patienterna erbjuds en à la cartemeny och serveras färsklagad varm mat inom 45 minuter. Köken ska rymmas i sjukhusen eller hos en närliggande restaurang. Förebilden är bland annat Hvidovre hospital i Danmark.

Onödiga kemiska tillsatser som bulkmedel ska bort. Det ska även härdade transfetter och genmodifierade livsmedel. Patientmaten ska bli mer ekologisk, närproducerad och säsongsanpassad. Engångsprodukter ska minimeras och återvinningen öka.

Det ska alltid erbjudas färska grönsaker och bröd till maten och mellanmål för den som så önskar. Patienten ska också kunna välja mellan olika portionsstorlekar och variationer på maten utifrån allergier och andra behov. Maten ska bli god, nylagad och serveras på porslinstallrik.

Hälsokök Stockholm ska införas stegvis i hela landstinget, med start bland de patienter som ligger inne länge och är sjukast. Modellen bedöms kosta ungefär lika mycket som dagens system med mikromat och kantin. Hygienkraven kommer att vara mycket höga. Det ska också bli möjligt att laga enkla mellanmål som gröt eller omelett på fler avdelningar.

Vi rödgröna i Stockholmslandstinget lovar nu att göra rent hus med den dåliga matkulturen i vården. Det handlar om medicinsk kvalitet och värdighet i välfärden. Vi gör därför patientmaten till en valfråga i Stockholm.

Ilija Batljan
Oppositionslandstingsråd (S)

Raymond Wigg
Oppositionslandstingsråd (MP)

Birgitta Sevefjord
Oppositionslandstingsråd (V)