ÅSIKT

Är du redo att stoppa minkpäls nu, Birgitta?

1 av 2
Birgitta Ohlsson, EU-minister (FP).
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) skriver i Aftonbladet (19/8) kritiskt om pälsindustrin. Bra med någon borgerlig politiker som engagerar sig för djuren, för en gångs skull. Ohlsson hoppas att konsumenterna ska agera så att det blir ett stopp mot pälsdjursuppfödningen.

Det är en välvillig ansats, men tyvärr skorrar den falskt. 2006 fanns ett förslag om att förbjuda pälsdjursuppfödning. S, V och MP var för. Birgitta Ohlssons parti och hennes borgerliga kolleger röstade ned förslaget. Varför? Här hade man ju chansen att få bort pälsindustrin.

Ohlssons uppmaning till konsumenterna är ett slag i luften. Den absoluta merparten av skinnen från den svenska pälsindustrin exporteras ju till Kina. Vad menar Ohlsson? Ska vi alla åka till Beijing och protestera mot päls? Även om jag är den förste att haka på, är det knappast ett seriöst förslag.

Dessutom, hade konsumenterna fått bestämma hade pälsindustrin varit stoppad för länge sedan. En klar majoritet vill ju ha ett förbud, det har undersökning efter undersökning visat. Ändå får vi inget stopp. Varför? Jo, vi har en borgerlig regering som sviker djuren. Gång på gång.

Ohlsson hänvisar också till EU-kommissionens översyn av djurskyddet i Europa. Det är inte första gången kommissionen gör översyner av djurskyddet. Det brukar göras vartannat år. 2006 var jag ansvarig för EU-parlamentets rapport om kommissionens djuröversyn. Trots flera progressiva förslag hände inget.

Att hänvisa till konsumenter i Kina eller en ambitionslös EU-kommission är att lura svenskarna.

Ohlsson ska emellertid ha respekt för hennes engagemang för djuren. Jag sträcker ut min hand och är beredd att samarbeta över partigränserna. Jag har därför en konkret fråga till Birgitta Ohlsson: Är du och ditt parti denna gång beredd att rösta för ett förbud mot pälsdjursuppfödning?

Jens Holm (V),
kandidat till riksdagen och
tidigare EU-parlamentariker