Aftonbladet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Kontakta debattredaktionen
debatt@aftonbladet.se
Kristofer Forssblad Olsson, tf. debattredaktör
Petter Ovander, tf. bitr. debattredaktör

Väljarna sågar nya sjukförsäkringen

De rödgröna: Ny opinionsundersökning visar att 64 procent är missnöjda

”Hittills i år har 30 000 människor blivit utförsäkrade. Arbetsförmedlingens egen utvärdering för första halvåret i år visar att bara två procent av de utförsäkrade som hittills gått så kallad arbetslivsintroduktion fått ett riktigt jobb,” skriver debattörerna.   ”Hittills i år har 30 000 människor blivit utförsäkrade. Arbetsförmedlingens egen utvärdering för första halvåret i år visar att bara två procent av de utförsäkrade som hittills gått så kallad arbetslivsintroduktion fått ett riktigt jobb,” skriver debattörerna. Foto: COLOURBOX

Sedan den borgerliga regeringen kom till makten har en rad dramatiska förändringar genomförts. Den kanske mest förödande är strypningen av sjukförsäkringssystemet.

I dag har många människor stor anledning att känna oro. Vi kan inte längre lita på att det finns ett tryggt och stabilt system som håller oss uppe tills vi kommer igen om vi skulle bli sjuka. Och vad tycker då svenska folket om detta? Vi rödgröna lät opinionsinstitutet Novus ställa följande tre frågor till 1 000 personer:

1. Hur upplever du att behandlingen av sjukskrivna har förändrats i Sverige under den senaste mandatperioden?

2. Hur viktig bedömer du att sjukförsäkringen är för din trygghet på arbetsmarknaden?

3. Om du fick bestämma: Tycker du att de sjukskrivna borde få bättre, samma eller sämre villkor än i dag?

Undersökningen visar ett massivt missnöje med de försämringar regeringen infört.

Så många som 69 procent svarar att sjukförsäkringen är viktig för den personliga tryggheten på arbetsmarknaden. 20 procent svarar att den inte är viktig.

65 procent av svenskarna anser att de sjukskrivna borde ha bättre villkor än i dag, endast fyra procent tycker inte att det behövs.

Bara 16 procent av svenskarna tycker att sjukskrivna behandlas väl i Sverige i dag. 64 procent tycker att de behandlas sämre i dag än innan den borgerliga regeringen tog över, enligt Novusundersökningen.

Stupstocken innebär att en människa kan bli helt utan ersättning efter ett visst antal dagar även om han eller hon fortfarande är så sjuk att den inte kan arbeta. Det betyder att den som upptäcker en cancerknöl i bröstet inte bara ska vara orolig för om hon blir frisk utan nu även vara orolig för om hon hinner bli frisk i tid, innan försäkringsdagarna är slut.

Hittills i år har 30 000 människor blivit utförsäkrade. Arbetsförmedlingens egen utvärdering för första halvåret i år visar att bara två procent av de utförsäkrade som hittills gått så kallad arbetslivsintroduktion fått ett riktigt jobb.

Moderaterna sa före valet 2006 att väljarna skulle utvärdera dem på hur väl de skött jobbfrågan. Vi ser hur antalet arbetslösa ökar och hur kostnaderna för socialbidrag skenar i många kommuner. Bland dem som nu tvingas till socialen finns många utförsäkrade, offer för slakten av sjukförsäkringen. Och alltihop bara för att regeringen sänkt skatten för dem som redan har det gott ställt.

I en intervju med Svenska Dagbladet i augusti 2007 sa den ansvariga moderata ministern i Reinfeldts regering, Cristina Husmark Pehrsson, att skärpningen av sjukförsäkringsreglerna skulle bidra till att betala regeringens skattesänkarpolitik.

Vi rödgröna vill att en olycka ska kunna komma ensam, att en allvarlig sjukdom inte också ska behöva leda till fattigdom och utanförskap. Vi vill ha en sjukförsäkring som gäller alla och som solidariskt omfördelar mellan dem av oss som inte drabbas och dem av oss som drabbas, vilket ju är hela tanken med en försäkring.

I en ny regering kommer vi rödgröna att ta bort stupstocken, den stelbenta tidsgräns som gör människor försäkringslösa oavsett hur deras möjligheter att arbeta ser ut. Vi kommer att skapa en rehabiliteringsfond för att sjukskrivna ska kunna garanteras riktig rehabilitering, något som oftast inte fungerar i dag. Och vi kommer att avskaffa den hårdhänta hanteringen som innebär att sjuka inte får en individuell bedömning utan bara behandlas efter hur länge de varit sjuka. Alla ska ha rätt att bedömas utifrån sina specifika problem eller symptom.

Av Novus opinionsmätning att döma så delar de flesta svenskar vår uppfattning att den kalla handens politik som regeringen visat de sjuka behöver bytas ut, och att det behövs en trygg sjukförsäkring.

Ylva Johansson
Gunvor G Ericson
Emil Broberg

Bloggat om utförsäkringarna


  Har inte fått en krona

Livet, döden och allt underbart däremellan skriver: ”Jag blev utförsäkrad vid årsskiftet och har inte fått en endaste krona sedan dess. Tufft är bara förnamnet. Ekonomisk kollaps efternamnet. Varenda gång har jag talat med olika handläggare, som har sagt olika saker. (...) ATT det ska vara så himla svårt och långdraget att ge mig ett besked? Jag har flera olika sjukdomsorsaker, har legat inne på sjukhus och de har fått ­alla intyg och brev de velat ha.”

  Gravid: Stressen ger mig sammandragningar

”Bara tankarna och telefonsamtalen gör mig stressad och det betyder en massa extra sammandragningar. (...) Varför kunde inte jag få en vanlig graviditet? Varför skulle det bli så att jag utförsäkras en dryg månad före bebis beräknade ankomst? Varför kan jag inte tas på allvar av FK?”, bloggar Ett förhållande med livet.

    Bloggredaktör: Ulrika Lundberg

SENASTE NYTT

Debatt

Visa fler
Om Aftonbladet