Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Kontakta debattredaktionen
[email protected]
Kristofer Forssblad Olsson, tf. debattredaktör
Petter Ovander, tf. bitr. debattredaktör

Reinfeldt vill ta oss tillbaka till 50-talet

Kommunal: Förskolan ska inte bara vara för de rika

”I värsta fall utvecklas förskolan till en kontinental modell där omsorgen om barnen blir en privat angelägenhet, medan förskolan enbart står för pedagogik”, skriver debattören som befarar att 50-talets hemmafruar snart är här igen.   ”I värsta fall utvecklas förskolan till en kontinental modell där omsorgen om barnen blir en privat angelägenhet, medan förskolan enbart står för pedagogik”, skriver debattören som befarar att 50-talets hemmafruar snart är här igen. Foto: GREAT SHOTS

På jobbet som barnskötare hinner du inte ta en ledsen tvåårig flicka i knäet och läsa en Alfonsbok för henne, fast du skulle vilja. Som förälder till en tvååring på en annan förskola kan du gissa att ingen hinner trösta henne heller, eftersom situationen är likadan där.

Större barngrupper och sämre kvalitet i förskolan: för Kommunals medlemmar, som lever nära de politiska besluten, är detta verkligheten efter fyra år med alliansen.

”Vi håller det löfte vi har sagt – välfärden först.” Det var Fredrik Reinfeldts egna ord när han presenterade alliansens valmanifest för kommande mandatperiod. Om Reinfeldt sätter välfärden först, frågar jag mig oroligt vad han sätter sist. Alliansen måste stå till svars för sina politiska beslut, däribland utarmningen av den svenska barnomsorgen. De har tagit resurser från den gemensamma förskolan genom att sänka skatterna och införa ett vårdnadsbidrag, vilket bland annat har resulterat i större barngrupper.

Det är obegripligt att regeringen, som är så mån om att alla ska arbeta, vill försämra den svenska förskolan. Visst är förskolan en plats för barnens lärande, men den är också en förutsättning för att föräldrarna ska kunna arbeta och betala skatt. Barnomsorgen ska inte försämras, den ska förbättras för att tillgodose den moderna människans behov. Det ska finnas bra barnomsorg på obekväma arbetstider, något som är livsviktigt för våra medlemmar som upprätthåller välfärden på kvällar och helger. Det måste finnas bra villkor och god arbetsmiljö för personalen. Både barnskötare och förskollärare ska ha sin självklara plats i förskolans verksamhet.

I stället har alliansen valt att ge mest pengar till de som behöver det minst. I den så kallade reformambition Reinfeldt presenterade, på 32 miljarder, ska över hälften av pengarna gå till skattesänkningar. Pengar som går till de som redan har.

Det här valet handlar om ideologi. Om vilket Sverige vi vill leva i. Kommunal vill inte se ytterligare skattesänkningar som försämrar livet för medlemmarna både i yrkeslivet och privat. Vi vill i stället se ökade investeringar i den livsviktiga välfärden. En stark välfärd är en förutsättning för ett starkt näringsliv, och tvärtom.

Kommunal har läst den första delen av de de rödgrönas kommande regeringsplattformen som handlar om kvaliteten i förskolan. Vi stödjer de rödgrönas förslag om max fem barn per anställd i förskolan och vi gillar att de rödgröna vill avsätta pengar till att stimulera kommunerna att erbjuda barnomsorg på obekväma tider. Det är skrämmande omodernt att detta inte finns på många platser, bara fyra av tio kommuner. Socialdemokraterna vill också lagstifta om rätten till barnomsorg även efter klockan fem. I dag är det nästan lite skämmigt att hämta barnen efter klockan 16, vilket är absurt. Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag, men också en arbetsmarknadspolitisk funktion: alla ska kunna arbeta. Inte bara högre tjänstemän med flexibla arbetstider.

Vi vill se en barnomsorg och ett samhälle för alla. Vi vill inte se ett samhälle där regeringen Reinfeldt vrider klockan tillbaka ett halvt sekel. I värsta fall utvecklas förskolan till en kontinental modell där omsorgen om barnen blir en privat angelägenhet, medan förskolan enbart står för pedagogik.

Kommunal kräver ett kreativt politiskt arbete på riks, landstings- och kommunnivå där man utvecklar välfärden för 2010-talets människor. Om regeringen i stället vill se bakåt, kan de stå kvar på trappan och vifta med förklädet.

Annelie Nordström

Bloggat om förskolepolitik


  Insnöade

Gerdaus skolblog skriver såhär: ”Jag tycker man ska vara kritisk till de rödgrönas märkliga kvalitetsbegrepp. Det är bara gruppstorlek i deras värld. Personalens kompetens och utbildning är minst lika viktig. Den har ökat under mandatperioden så att 54 procent nu har pedagogisk högskoleexamen, mot 51 procent när vi tog över. Men jag skulle gärna se en ännu högre ambition. På en avdelning med tre anställda kanske två borde vara förskollärare? Ställer de rödgröna upp på det?”


  Gynnar oss lärare

”.. jag har alltid röstat rött, det har varit enkelt. Men nu har jag börjat ändra uppfattning. Alliansen står fortfarande för ett elittänkande som jag har svårt för, men de har drivit igenom förändringar i förskolan som gynnar mig som lärare. De har vågat uttala orden ”förskollärare ska ha ansvaret…” - det vågade aldrig (S) säga då de hade LO och Kommunal tätt i ryggen.”, bloggar Ika i datorn.
    Bloggredaktör: Ulrika Lundberg

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Debatt

Visa fler
Om Aftonbladet