ÅSIKT

Skamlöst utnyttjande av utländsk arbetskraft

Ylva Johansson (S): Arbetsmarknadsministern ansvarig för att stoppa lönedumpning och systematiskt utnyttjande av människor

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ylva Johansson (S) skriver öppet brev till Hillevi Engström (M):

Varje dag utnyttjas människor på svensk arbetsmarknad på ett sätt som påminner om vad som sker i länder där facklig organisering är förbjuden.

En polsk byggnadsarbetare som jobbade vid Citytunneln fick sämre betalt än sina svenska kollegor. Han förbjöds att gå med i facket och fick sparken när han blev sjuk. Gästarbetare som bor i källare och husvagnar mitt ute i skogen, som tjänar 16 kronor i timmen och får ge arbetsgivaren hälften för mat och boende. Hotell- och restaurangfacket berättar om sina erfarenheter av hur rena skojarföretag tar hit arbetskraft från länder utanför EU utan att betala de utlovade lönerna och ibland under vidriga förhållanden, om påstådda restauranger som inte finns och om arbetsgivare som går upp i rök vid kontroller. Och människor vågar inte klaga, av rädsla för att slängas ut från jobbet och landet.

I somras lurades thailändska bärplockare hit med falska löften om jobb. De åkte hem panka, lurade och skuldsatta. När jag debatterade det faktum att oseriösa svenska företag på ett skamlöst sätt utnyttjar fattig arbetskraft med migrationsminister Tobias Billström sade han att han var nöjd med att situationen blivit så mycket bättre för bärplockarna.

Bilden av laglöshet bekräftas av en färsk rapport från Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP). Där skildras hur utländsk arbetskraft jobbar under slavliknande villkor i Sverige. Enligt rapporten är handel med människor för arbetskraftsexploatering en del av den organiserade internationella brottligheten. Det är mycket lönsamt och det finns tydligen efterfrågan i Sverige – och mycket liten risk att åka fast. Det här sker öppet i Sverige idag och med regeringens goda minne.

Jag har flera gånger krävt att regeringen agerar. Jag blir då anklagad för att vara emot arbetskraftsinvandring. Det är jag inte. Det är bra med arbetskraftsinvandring. Det är alltid välkommet med ny arbetskraft och det är enormt berikande för oss att människor med olika kunskaper, erfarenheter och perspektiv kommer till Sverige för att bidra med sin kunskap och sitt arbete. Men jag är emot lönedumpning.

Därför kräver jag:

Inför förhandskontroll av arbetsgivaren, den som har skatteskulder eller tidigare har missbrukat systemet ska inte få tillstånd. Det ska vara myndighetens uppgift att kolla detta innan.

Kontrollera att inbetalda skatter och avgifter motsvarar den lön som arbetsgivaren uppgivit.

Stärk jobberbjudandets rättsliga ställning. Idag är de uppgivna arbets- och lönevillkor som ligger till grund för Migrationsverkets beslut inte bindande.

Det är ingen slump att det ser ut så här idag på svensk arbetsmarknad. Regeringen är ansvarig för situationen. Jag kommer i dag att kräva svar av Hillevi Engström i riksdagen. Är arbetsmarknadsministern beredd att genomföra de förändringar som krävs för att stoppa lönedumpning och systematiskt utnyttjande av människor? På vilket sätt är hon beredd att se till att vi får en sund och fungerande arbetsmarknad i Sverige? Det är dags att regeringen agerar.

Ylva Johansson (S)
vice ordförande riksdagens arbetsmarknadsutskott

ARTIKELN HANDLAR OM