ÅSIKT

Varför vill Åkesson beväpna islamister?

Debattören: Alla partier utom SD vill stoppa vapenexport till diktaturer

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Foto: Björn Lindahl
Riksdagsledamoten Fredrik Malm (FP) reagerar över att Sverigedemokraterna vill exportera vapen till islamistiska diktaturer, samtidigt som de vägrar låta flyktingar från samma diktaturer bosätta sig i Sverige.

I går beslutade riksdagens utrikesutskott att kräva en skärpt lagstiftning för vapenexporten. Trots stolta ord om demokrati och mänskliga rättigheter har Sverige vid en rad tillfällen exporterat vapen till brutala diktaturer. Detta är förstås inte rimligt. I ljuset av revolterna i arabvärlden har flera partier nu anslutit sig till den uppfattning vi i Folkpartiet har haft under lång tid. Nu finns en bred enighet i riksdagen att inte sälja vapen till diktaturer.

Det finns dock ett parti som inte accepterar denna utgångspunkt, nämligen Sverigedemokraterna.

SD vill inte se någon skärpning av lagstiftningen och argumenterar inte heller för att praxis ska stramas upp inom nuvarande lagstiftning. SD har reserverat sig i utrikesutskottet och kommer sannolikt att begära omröstning i frågan när den tas upp i kammaren den 19 maj.

Detta betyder i klartext att Sverigedemokraterna som enda parti i riksdagen kräver att Sverige även i fortsättningen ska kunna exportera vapen till islamistiska diktaturer. De diktaturer som varit på tapeten de senaste tio åren är bland andra Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain, Pakistan, Algeriet, Brunei, Oman och Kazakstan.

Regimen i Saudiarabien hugger av handen på folk och genomför offentliga halshuggningar med sabel. De strösslar oljepengar över världen för att saluföra den extrema variant av islam som kallas wahhabism.

När Saudiarabien försvarar sitt shariarike och sprider sin extremism över världen ska detta kunna ske med hjälp av svenska vapen. I alla fall om Jimmie Åkesson får bestämma. Det är den enda tolkningen som går att göra av partiets motioner och reservationer i ämnet.

Det kan tyckas förvånande att det parti som i vanliga fall skriker i falsett i rädslan för islam är berett att beväpna jihadistiska shariastater. Men egentligen är det ganska logiskt från Sverigedemokraternas sida. SD är ett enfrågeparti för att minska invandringen, och när andra frågor än invandringen ska behandlas så saknar partiet en genomtänkt och sammanhängande politik.

Men om Sverige ska exportera vapen till Saudiarabien, vad händer då om en saudier flyr undan landets sharialagar och söker asyl i Sverige? Ja, då står SD på barrikaderna för att stoppa personen från att få stanna i Sverige. Jimmie Åkesson och bloggarna som släntrar efter honom skulle beskriva saudiern som en icke-integrerbar fanatiker som kommit hit för att islamisera det svenska folkhemmet.

Slutsatsen blir att Sverigedemokraterna gärna säljer vapen till islamister, men partiet vägrar att ställa upp för dem som flyr undan det islamistiska systemet. Detta gör Sverigedemokraterna till det enda parti i Sverige som i praktiken hjälper de islamistiska regimerna.

Sverige har exporterat vapen till islamistiska diktaturer under såväl denna som tidigare regeringar. Ett viktigt steg är att inte ge dessa stater tillgång till de vapen vi producerar. Att enas över blockgränsen om detta borde förstås ha skett för länge sedan. Men nu finns en skärpt lagstiftning inom synhåll. Bra och rimligt, tycker nog de flesta. Förutom Kung Abdullah, Kung Hamad Khalifa och Jimmie Åkesson.

FAKTA

DEBATTÖREN:

Fredrik Malm, 34, Stockholm. Riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Folkpartiet.

DEBATTEN:

Alla partier utom Sverigedemokraterna vill skärpa lagarna för vapenexport till länder som kränker mänskliga rättigheter.

Fredrik Malm

ARTIKELN HANDLAR OM