ÅSIKT

Tack Reinfeldt – du gjorde landet bättre

Erik Bengtzboe, MUF: Efterträdaren måste fortsätta förnya Sverige

Foto: Stefan Jerrevång
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Fredrik Reinfeldt tog för över tio år sedan ett trött Moderaterna och förvandlade det till ett i åtta år regeringsbärande parti och sig själv till en av de främsta av statsmän. På resan förändrade han inte bara Nya Moderaterna utan hela Sverige.

Det är omöjligt att överskatta vad Fredrik Reinfeldt gjort för Moderaterna och i förlängningen Sverige. Han har ritat om den politiska kartan för alltid. När Socialdemokraterna hade regerat 65 av de senaste 74 åren var Sverige näst intill en demokratisk enpartistat. Det är nu förändrat för all framtid. Sverige har blivit ett modernt, europeiskt land där regeringar kommer och går.

Fredrik Reinfeldt skrivs in i historieböckerna som den mest framgångsrika moderata politikern någonsin. Han har inte bara lett Nya Moderaterna till regeringsmakten, han har också lett oss till de bästa valresultat vi någonsin haft. Han formade den Allians som gjorde oss regeringsdugliga. Vi har även lyckats göra det varje moderat tidigare trott varit omöjligt: bli omvalda.

Det viktigaste som Fredrik Reinfeldt lämnar efter sig i partiet är hans idéarv. Nya Moderaterna mejslades fram med den bärande tanken att alltid våga ompröva sina idéer för att på riktigt se de samhällsproblem som människor upplever i sin vardag. Solitt förankrat i våra idéer om frihet och öppenhet och med vår tilltro till människors obändiga kraft sökte vi sedan lösningar på de utmaningar vi såg och förändrade det svenska politiska klimatet från grunden. Oppositionen tvingades förhålla sig till oss och inte tvärtom.

Starkast har Fredriks försvar alltid varit av öppenheten. I ett allt mer slutet Europa där kalla främlingsfientliga vindar blåst har Nya Moderaterna och Fredrik Reinfeldt valt att gå en helt annan väg än i något annat europeiskt land, när vi valde att möta slutenhet med mer öppenhet. Migrationsöverenskommelsen som Alliansen gjorde med Miljöpartiet isolerade Sverigedemokraterna från den enda fråga de verkligen vill ha inflytande över. Det gjorde Sverige unikt.

Reinfeldt har i varje läge försvarat öppenheten i sig – var och ens rätt att forma sitt eget liv – men också för det öppenheten betyder för att göra ett samhälle mer levande, spännande och dynamiskt. Det har gjort Reinfeldt inte bara känd i Europa, det har också förändrat Nya Moderaterna och Sverige.

Resan som Moderaterna och Sverige har gjort måste fortsätta. För det behövs inte en förvaltare av hans idéarv, utan en förnyare som orkar fortsätta göra detta om och om igen. Sverige i dag är ett mycket bättre land än vad det var 2006. Det är fler som jobbar, vi har lägre skatter och företag väljer nu att flytta till Sverige i stället för ifrån. Utanförskapet har kraftigt minskat. Den materiella fattigdomen är halverad.

Självfallet står vi fortfarande inför stora utmaningar. Vi måste korta vägen till jobb och se till att fler människor får chansen till ett arbete. Nya Moderaterna ska inte bara vara det statsbärande parti som Reinfeldt har gjort oss till, utan även det idémässigt spänstiga som fortsätter leverera svaren på framtidens utmaningar.

Tack Fredrik Reinfeldt för allt du gjort för Nya Moderaterna och Sverige. Tack för att du visat att det finns alternativ i politiken som ser människor. Du har fört Sverige in i framtiden med öppenhet och tolerans, och aldrig svikt de ideal som du representerar och står upp för.

Du har gjort det enkelt för mig och tiotusentals andra att varje dag kämpa och slåss för nya moderaterna och våra idéer. Tack.

Erik Bengtzboe

FAKTA

DEBATTÖREN

Erik Bengtzboe, 27, Stockholm. Ordförande i Moderata ungdomsförbundet, MUF.

DEBATTEN

Efter Alliansens valförlust meddelade Fredrik Reinfeldt att han inte bara avgår som statsminister – i vår kommer han även att lämna posten som ordförande för Moderaterna. Hans betydelse för svensk politik går inte att överskatta, skriver MUF i dag.