ÅSIKT

SD:s väljare vet vad partiet står för – och håller med

Läsardebatt: Våga se dessa väljares åsikter

Jubel på Sverigedemokraternas valvaka i september.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Politiker, statsvetare, journalister, redaktörer – alla tävlar nu om att ge den ”riktiga” förklaringen till Sverigedemokraternas valsuccé. Den berodde på människors oro, pensionärernas oro, de arbetslösas oro, de sjukskrivnas oro. De oroade sig för ekonomin, välfärden, äldreomsorgen, och de var missnöjda, och ibland tillstås till och med att de var missnöjda med invandringspolitiken.

Kort sagt, tillströmningen till SD berodde på allt möjligt, bara inte på främlingsfientlighet. SD:s väljare kan uppenbarligen inte läsa och de förstår inte vad som sägs. Att partiet har nazistiska rötter, att dess ledarfigurer valsar runt med järnrör på stan, att partimedlemmar är notoriska deltagare på diverse näthatarsajter – det är sånt som nära 800 000 SD-väljare inte noterat. Dessutom har de lyckats med bedriften att missa att partiets bärande idé och allt överskuggande ideologi är xenofobi.

Mer sannolikt är att de har noterat, men inte bryr sig, att de har fattat partiets centrala budskap och håller med om det. Mer sannolikt är med andra ord att nästan en sjundedel av väljarkåren är främlingsfientlig. Detta vågar ingen politiker tillstå. De vill ju ha tillbaka rösterna och tror de kan få det genom att stryka SD-väljarna medhårs, genom att kalla deras främlingsfientlighet för ”oro”.

Men hur är det med alla andra valanalytiker? Kanske delar de denna oro?

Taras Kentrschynskyj