ÅSIKT

Därför valde jag bort SD till slut

Sjukpensionären Stefan, 51: Trots politikernas svek valde jag solidaritet framför stängda gränser

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Stefan Johansson, 51, funderade att rösta på SD, men ändrade sig-

781 000 personer röstade på SD! Det finns mycket att säga om det. Hur och varför. Jag röstade inte på dem, är och har alltid varit sosse, men i år var det nära att jag bröt det och valde SD. Varför då?

Jag tillhör den kategorin av människor som den nu avgående Alliansregeringen inte tyckte det var värt att satsa på, med andra ord de 100 000-tals människor som är sjukskrivna eller utförsäkrade, alla som är arbetslösa, alla sjukpensionärer och de som får nobben till sjukpension, trots att de har svåra sjukproblem som gör att de inte kan jobba mer.

I Alliansens ögon är de flesta av oss fuskare eller lata som inte vill jobba.

Jag är sjukpensionär sen drygt 10 år tillbaka, jag lever med svår kronisk smärta och värk. Det innebär att jag måste ta morfinbaserade värktabletter dagligen för att över huvud taget kunna få min vardag att fungera någorlunda. Jag har varit på så många behandlingar, utredningar, rehabiliteringar men ingenting har kunnat hjälpa mig, tyvärr. I 10 år har jag levt på en pension som legat på 7000-7800 kr efter skatt. Jag har inte ens fått en ökning med 100 kr per år.

Nu har det gått så långt att jag inte ens får träffa behöriga läkare på en smärtklinik längre eftersom jag inte är värd att satsa på.

Så krasst och kallt har det blivit i samhället idag 2014. Jag är bara en av många i liknande situation.

I åtta år har Alliansen nu gröpt ur Sveriges välfärd så till den grad att vi inte längre kan ge våra barn och ungdomar den lärorika skola vi haft förut, vårdpersonal kan inte längre ge den vård vi haft, likadant i äldrevården.

Om inte alla underbara människor som jobbar inom dessa yrken hade gjort ett sådant fantastiskt jobb, så vågar jag inte ens tänka på hur det hade kunnat se ut.

Alliansen har sett mellan fingrarna när privata bolag gör allt de kan för att göra vinst på välfärden och tjatar bara om sin så kallade "valfrihet".

Hade detta inte skett så är jag övertygad om att Sverige idag hade varit ett mer rättvist och solidariskt land. Och framförallt så hade SD inte haft lika stora framgångar som de nu haft. Deras ökning är ett resultat av Alliansens sätt att styra Sverige, enligt mig.

Alla vi hundratusentals människor som har fått stå tillbaka nu på grund av Alliansens besparingar och fem jobbskatteavdrag har tröttnat nu, det måste bli en förändring.

Därför funderade jag på att rösta SD i valet.

Jag har den sista tiden känt ett svek, från övriga politiker som bara ser siffror och inte människorna bakom.

Bortsett från den flyktingpolitik som SD vill driva fanns det frågor som tilltalade mig – sänkningen av pensionärsskatten, kriminalpolitiken och satsningar på vård och omsorg, till exempel. Därför hade jag kunnat rösta på dem.

Men sen tänkte jag, då jag ändå varit sjukpensionär i över 10 år och har vant mig vid att vara fattig, var det bäst att tänka klokt och se vad jag tror vore bäst för Sverige och samhället i stort.

Jag är ändå en solidarisk människa som ser positiva saker hos alla människor, och Sverige blir inte bättre för att vi stänger våra gränser för flyktingar. Det blev en röst på Socialdemokraterna ändå.

Stefan Johansson, 51

utsliten sjukpensionär, Norrsundet

ARTIKELN HANDLAR OM