ÅSIKT

Det räcker inte med hobbyverksamheter

Slutreplik om vinster i välfärden från Rozze Belang

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Tack för svaret, Jonas. Jag är som sagt ett stort fan av solidaritet och rättvisa. Du och jag är på samma sida om staketet, även om vi tänker olika i denna fråga. Men du missar min poäng.

Om vi är ute efter att höja kvaliteten i vården hjälper det knappast att bara skapa förutsättningar för hobbyverksamheter.

Om det bara är människor som redan har kapital eller som drivs av någon ideell eller religiös övertygelse som startar och utvecklar bolag inom välfärdssektorn så missar vi de flesta kreativa människor som brinner för sådana frågor.

Varken du eller jag skulle ifrågasätta en medarbetares rätt till lön. För en entreprenör är vinsten en del av den lönen – ett tydligt kvitto om man så vill.

Oavsett varför man startar, är det viktiga att man levererar minst lika bra kvalitet som det gemensamt ägda gör. Ska företaget överleva måste det i själva verket leverera bättre vård, eller något som landstinget inte klarar av att erbjuda. Och det kostar skattebetalarna samma peng som om det allmänna hade gjort det.

Glöm inte en viktig detalj: Landstinget lade ner sin verksamhet i samma lokal som vi startade upp vår i. Vår verksamhet började växa redan år två. Varför ställer du dig inte den enkla frågan ”Hur kan ni göra vinst och växa, när det offentliga gör förlust lägger ner – med samma ersättning?”.

Jag har erbjudit dig att komma och och hälsa på, jag glömde dock föreslå ett datum. Vad sägs om den 30 april? Vi är ju båda lediga (läs upptagna) dagen efter.

Rozze Baleng

Vänsterentreprenör