ÅSIKT

Var var de moderata riksdagsledamöterna?

Muf: Bedrövlig uppslutning i årets Prideparad

Foto: Margareta Bloom Sandebäck
M-ledaren Anna Kinberg Batra i årets Prideparad i Stockholm – men hon borde ha haft sällskap av många fler i Moderaternas riksdagsgrupp, tycker Muf:s ordförande Rasmus Törnblom.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Glädje, stolthet, tusentals människor deltar i Stockholms största folkfest, den årliga Prideparaden. Men det är också blodigt allvar. Förutom att vara Nordens största återkommande evenemang är paraden också en politisk kamp där många behöver delta.

Pridemarschen blir lätt ett firande av nyvunna segrar för alla människors lika värde – att kunna gifta sig, få barn, inte få sin kärlek klassad som en sjukdom eller bli steriliserad på grund av sin läggning.  Men det är minst lika mycket en fortsatt kamp för dem som fortfarande väntar. De som väntar år efter år med att berätta om sin kärlek av rädsla för vad som kan förloras. De som fortfarande ser sig om innan de kysser varandra. De som inte vågar berätta för sina föräldrar om sin kärlek. Alla de som runtom i världen möter fängelse, våld och förtryck på grund av sin kärlek.

Det är för att göra deras vardag och livssituation bättre som vi tågar. Därför att det slutar inte när rättigheterna är lika – det slutar när normer, strukturer och fördomar inte längre begränsar människors frihet. När ”bög” inte längre används som skällsord i omklädningsrummet, när oförståelsen för olikheter inte längre är norm och när ens kärlek inte behöver vara hemlig. Det är en frihetskamp i vår tid. Det borde vara vår kamp att ta.

Jag är stolt över att Moderata Ungdomsförbundet i år samlade fler deltagare än någonsin. Jag är stolt över att Fredrik Reinfeldt var den första sittande statsministern i världen som gick i en Prideparad. Jag är stolt över att valet att gå i år var så självklart för vår nya partiledare Anna Kinberg Batra.

Samtidigt kan jag inte låta bli att notera att vår riksdagsgrupp lyste med sin frånvaro. Bara en handfull av de 84 personer som fått förtroendet att representera Moderaterna i Sveriges riksdag tog sig tiden att delta. Det är ett bedrövligt underbetyg.

Oavsett om några deltagit tidigare under Prideveckan, eller om man deltar i andra Prideparader i Sverige, ursäktar det inte en sådan dålig uppslutning. Jag vet att flera moderata riksdagsledamöter gör och har gjort viktiga insatser för respekt för olikheter och HBTQ-personers rättigheter, men jag vet också att det långt ifrån gäller alla. Det finns säkert lika många ursäkter till att inte delta som det fanns frånvarande moderata riksdagsledamöter i lördagens parad. Det gör tyvärr inte faktumet mindre. Jag sprang på fler moderata riksdagsledamöter under sena kvällar på Almedalsveckan än under Prideparaden i Stockholm. Det hoppas jag ändras till nästa år.

Rasmus Törnblom

Förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet