ÅSIKT

Märkligt att inte vilja påverka strukturerna

Slutreplik från Louise Meijer, Muf, om borgerligheten

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SLUTREPLIK. Normer och strukturer uppfanns inte av amerikanska vänsterakademiker. Inte heller var Sverige normlöst innan vi ”importerade amerikanska vänsteridéer” till Sverige.

Att engagerade liberaler inte skulle kunna se eller vilja förändra destruktiva strukturer – eftersom det privata inte är politiskt – är en märklig inställning. Ett politiskt engagemang för en liberal sak betyder en ännu större skyldighet att ta ansvar för det samhälle man vill bygga.

Vi får aldrig får acceptera att politiska system upprätthåller och återskapar destruktiva strukturer. Därför är en samtyckeslagstiftning viktig för många liberaler. Därför var samkönade äktenskap viktigt för många liberaler.

Kampen för frihet upphör dock inte med allas lika rätt inför lagen. Den politiska verktygslådan har absolut tagit slut vid detta skede, men det är blåögt att tro att människors syn inte påverkats av århundraden av offentligt sanktionerat förtryck.

Har då inte liberaler ett särskilt ansvar för att också värderingsmässigt vinna människor för frihetens idéer?

Vi måste våga använda vår makt att påverka. Om vi inte vill se sexistisk reklam, då bör man inte handla av ett sådant företag. Om vi vill att det ska finnas plåster i fler färger, då bör man skapa en efterfrågan så att fler färger på plåster erbjuds på marknaden. Som liberaler inser vi att vi har makt att påverka utbud och efterfrågan, strukturer och normer, utan statlig inblandning.

Det är här den ideologiska skiljelinjen mot vänstern går. Och det är någonstans här vi måste anstränga oss för att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Som liberal och politisk engagerad går det att vara emot både förtryck från staten, men också från strukturer.

Louise Meijer

Förste vice ordförande MUF