ÅSIKT

Öppenheten bra för offentliga välfärden

Slutreplik från Svenskt näringsliv om skattetrycket

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SLUTREPLIK. Vänsterpartiets skattepolitiske talesperson Daniel Sestrajcic ondgör sig över att Svenskt Näringsliv vill öka synligheten av vad vi som medborgare betalar i skatt. Enligt en färsk undersökning underskattar hela 94 procent vad de betalar i skatt. Två kronor i skatt är i själva verket tre kronor. Framför allt ungdomar underskattar grovt hur mycket de betalar i skatt.

Det är ytterst en demokratifråga. Det är inte rimligt att skatter är dolda eller att medborgarna inte vet vad pengarna används till. Det borde inte vara en höger-vänsterfråga. Först när hela notan presenteras kan man avgöra om man får valuta för pengarna.

Att vilja fortsätta dölja skatterna borde endast de göra som själva tycker att levererade offentliga tjänster till medborgarna är så dåliga att det inte går att försvara höga skatter. Det har dessutom visat sig att när de synliga skatterna sänkts – vilket såväl socialdemokratiska som borgerliga regeringar gjort (och nästan lika mycket) har kakan samtidigt vuxit så att skatteinkomsterna har ÖKAT. Sedan 2000 har skatterna ökat med 260 miljarder kronor, justerat för inflationen samtidigt som skatterna som andel av BNP – vår samlade produktion – minskat från 51 procent till 44 procent.

Den som vill värna offentlig verksamhet borde vara för öppenhet och tydlig rapportering av skatter. Att lägre skatter dessutom kan ge mer i statens börs är något Sestrajcic borde ta sig en funderare över.

Krister Andersson

Chef för skatteavdelningen på Svenskt Näringsliv