ÅSIKT

Var är alla vuxna och föräldrar?

Nattvandraren Hussein Abowarrad, Gottsunda, om problemförorterna

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Jimmy Wixtröm
"Fuck the police". 21-åriga Gottsundakillen Darkos tatuering talar sitt tydliga språk.

Läget i Gottsunda är just nu lugnt jämfört med förra veckan. Förra veckans upplopp startade på grund av bråket mellan polisen och ungdomarna. Enligt ungdomarna har polisen varit hårdhänt när ungdomarna skulle visiteras av polisen.

Polisen binder ihop bilbränderna med polisbråket, men ungdomarna som var med om bråket säger själva att de inte har något med bränderna att göra. En av killarna som blev utsatt av en polishund sa att även hans bil blev utsatt för en brand. Många av dessa ungdomar har jobb eller studerar.

För ett halvår sedan avslutades ett projekt polisen drivit i Gottsunda. Projektet bestod i att ungdomspoliser beblandade sig med Gottsundas befolkning på ett bra och positivt sätt. Både unga och gamla tyckte detta var tryggt samt trevligt. Men som vanligt så avslutas projekt som gynnar Gottsunda. Det senaste halvåret har polisen kommit till Gottsunda och suttit kvar i sina bilar som resulterade i att man kände sig iakttagen samt kränkt.

Jag tycker att Gottsunda behöver ungdomspoliserna samt sysselsättning på ungdomarnas fritid som till exempel ett kulturhus med en massa aktiviteter. Jag tror på att en ungdom kan inspirera en annan ungdom. 

Ungdomarna måste få tillbaka tron på vuxna människor, bra förebilder. Men vart är alla vuxna och föräldrar? Tillsammans kan vi göra mycket! Mer vuxna ute på kvällarna med nattvandrarna, jag är ordförande för nattvandrarna i Gottsunda, det är bara att kontakta mig. Detta kan vara en lösning.

En annan lösning som jag tror starkt på är att ungdomarna får synas och säga sitt i ett fredssamtal mellan ungdomarna och polisen.

FAKTA

Skriv du med!

Vi ställde frågan ”Hur vänder vi utvecklingen i problemförorterna?” på aftonbladet.se. Det här är en av många engagerade läsarröster. Skriv själv du också –  så enkelt är det .

Hussien Abowarrad, nattvandrare i Gottsunda