ÅSIKT

Försök att förstå de som mår dåligt

Ronny Mattsson och Patrik Larsson om de psyksjukas situation

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är med stor sorg vi i föreningen Vänkraft kommer i kontakt med de som drabbats av de hårdare reglerna för sjuka. Vi har medlemmar med självmordstankar, självdestruktivt beteende, social fobi och svår ångestproblematik. Vi har medlemmar som trots läkarintyg som styrker sjukdom blir utan bidrag, blir ifrågasatta och får sälja allt de äger för att kunna få försörjningsstöd.

Just nu diskuteras utförsäkringslagen flitigt, men man glömmer lätt alla andra som också drabbats av de hårdare reglerna. De som inte är utförsäkrade men blir nekade ersättning eftersom försäkringskassan anser att de kan jobba ändå.

Har ni som tycker systemet är bra själva drabbats av psykisk ohälsa eller annan svår sjukdom? Det är tyvärr alldeles för lätt att snacka utan att tänka tanken att man själv en dag kan bli sjuk. Vet ni hur det är att ha så svåra tvångstankar så man knappt kan lämna sin lägenhet, att vakna med svår ångest varje morgon, att inte veta hur man ska klara dagen och kanske till och med hoppas att man ska dö? Vet ni hur roligt det är att trycka i sig antidepressiva mediciner dagligen med alla biverkningar? Har ni varit utsatta för detta?

Vi undrar också var jobben till sjuka finns när till och med högutbildade och friska personer har svårt att få jobb i dagsläget. Nu ska man helt plötsligt knö in 50?000 utförsäkrade för en ersättning som är slavliknande. Hade ni själva kunna överleva på 223 kronor per dag innan skatt?

Man får inte glömma att bakom varje läkarintyg finns faktiskt en människa. En människa med en bred sjukdomsbild som behöver hjälp och stöd för att komma vidare. Man hjälper inte dessa genom att tidsbegränsa hur länge de får vara sjuka, neka dem sjuk- eller aktivitetsersättning och tvinga ut dem på en rehabilitering som de inte klarar av.

FAKTA

Skriv du med!

Starta din egen debatt eller kommentera något av dagens ämnen –  så enkelt är det .

Ronny Mattson, ordförande i föreningen Vänkraft
Patrik Larsson, ledamot i föreningen Vänkraft