ÅSIKT

Kadhammar är dåligt påläst

Replik från Tomas Eneroth om Saab

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Peter Kadhammar raljerade i går på nyhetsplats över min kritik mot regeringens misslyckade hantering av krisen inom fordonsindustrin, samt över min bakgrund och erfarenhet.

Dessvärre har han läst på dåligt eftersom artikeln innehåller flera faktafel. Jag har exempelvis inte gått direkt från skolbänken till riksdagen utan var anställd i 9 år inom fordonsindustrin innan jag ens kom in i riksdagen.

Jag arbetade på Autoliv med produkter till såväl SAAB som Volvo. Tillsammans med Stefan Löfvén leder jag Socialdemokraternas fordonsindustrigrupp som levererat ett flertal rapporter om fordonsindustrins utveckling. Mest verkar Kadhammar reta upp sig på att jag använt begreppet ”världens bästa bilbyggare”.

Jag använde begreppet för att visa att vi ser den kompetens och det industriella kunnande som de tusentals anställda inom svensk fordonsindustri besitter. Det är nog så viktigt, inte minst i en tid då de återkommande fått höra från regeringen att deras arbete inte duger.

Fakta är att fabriken i Trollhättan är en av Europas effektivaste, med hög kompetens inom kvalitet och produktutveckling. Fakta är att svensk fordonsindustri levererar fordon med världsledande miljö- och säkerhetsegenskaper.

Men en historiskt djup finanskris har skapat stora problem för fordonsindustrin i hela världen, inte minst för Sverige, eftersom vi är så starkt beroende av fordonsindustrin. I övriga Europa agerar politiska ledare med åtgärder för att mildra krisen och värna viktig industriell kompetens.

I Sverige har regeringen låtit bli att agera och snarare försvårat för fordonsindustrin att klara krisen. Det får nu allvarliga följder, men ska inte ta ifrån anställda i svenska fordonsindustrin stoltheten av att ett litet land som Sverige kan producera bilar i världsklass.

FAKTA

SVAR DIREKT FRÅN PETER KADHAMMAR

”Världens bästa bilbyggare” betyder just det och inget annat. Det är utmärkt att Eneroth nyanserar vad han sa i Aktuellt. Man ska vara försiktig med orden.

Peter Kadhammar

Nyhetskrönikör på Aftonbladet

Tomas Eneroth (S)
näringspolitisk talesperson.