ÅSIKT

Våga ligga nyktert

UNF och RFSL Ungdom om faran med kvart-i-tre-ragg

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I dag lever fler med HIV i Sverige än någonsin tidigare. Trots det är det fortfarande ett tabubelagt ämne och stigmatiseringen av HIV-positiva är lika stort som för tio år sedan. Nu i december planerar dryga 1,5 miljon unga människor vad de ska dricka på lucia, glöggfester och nyårspartyt. Sex och fylla hör ihop i festsnack och i statistiken. Var tredje kille och var fjärde tjej har sitt första samlag när de är fulla och Sveriges unga är sämst i norden på att använda kondom.

Sex och alkohol riskerar att bli en olycklig kombination. Varje år får många unga beskedet att deras HIV-test är positivt. Det är inte svårt att räkna ut att risken att strunta i att ta hand om sig är mycket större när man är berusad. Dessutom finns det ny forskning som visar att kroppen kan vara mer mottaglig för överföring av viruset om man är alkoholpåverkad. Att ”man var full” har blivit en accepterad ursäkt för att inte ta vara på sig själv. Vi menar att det är ett tecken på större, bakomliggande problem.

Skolan och vuxna ger inte unga tillräckliga möjligheter och verktyg att prata om förväntningar och föreställningar om alkohol och sex. Och varför skulle de? De är inte särskilt bra förebilder. För många unga blir det därmed svårt att ragga, eller ha sex, utan att alkohol finns med i bilden. Unga får lära sig att alkohol hör till om man ska ha chans att träffa någon.

Vuxenvärlden har ett stort ansvar. Unga behöver bra förebilder och någon att snacka med om sex och kärlek. Vuxna ska inte lägga sig i vem man har sex med eller hur man har sex. Moraliserande funkar inte. Men vuxna måste uppmana unga att ha sex nyktert och att skydda sig och den eller de man har sex med.

Att ragga och ligga nyktert är ett tydligt sätt att ta ansvar för sig själv och för sin partner. Ansvaret för att prata om det här måste sluta vara någon annans och bli vårt. Vi måste våga ligga nyktert och fokusera på lustfyllt sex som minimerar risken för överföring av HIV. Vi måste prata om hur man tar upp säkrare sex både med någon man har ett förhållande med, och med kvart-i-tre-ragget.

Om världen ska slippa spridning av HIV och andra sexuellt överförbara sjukdomar måste vi prata mer om sex. Och framför allt – vi måste kunna flörta utan en öl i handen.

FAKTA

Vidar Aronsson, ordförande Ungdomens Nykterhetsförbund

Felix König, ordförande RFSL Ungdom

I dag uppmärksammas frågan om HIV och aids under den internationella världsaidsdagen.

Vidar Aronsson
Felix König

ARTIKELN HANDLAR OM