Aftonbladet
Dagens namn: Bartolomeus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Kontakta debattredaktionen
debatt@aftonbladet.se
Kristofer Forssblad Olsson, tf. debattredaktör
Petter Ovander, tf. bitr. debattredaktör

Var fjärde ensam mamma är fattig under Reinfeldt

Debattören: Gruppen har ökat kraftigt under mandatperioden

”Att leva under extrem ekonomisk stress påverkar hela livet”, skriver Ulla Andersson (V).   ”Att leva under extrem ekonomisk stress påverkar hela livet”, skriver Ulla Andersson (V).

I kväll har de flesta barnfamiljer fredagsmys och planerar utflykter inför helgen. Men för många ensamstående föräldrar innebär helger, lov och semestrar en sorg att inte kunna ge det man vill till sina barn.

Olika aktiviteter, resor, entréavgifter eller kurskostnader är helt enkelt en lyx inte alla förunnat.

Att leva under extrem ekonomisk stress påverkar hela livet. Att ständigt oroa sig för om pengarna ska räcka till både mat och hyra, nya kläder och skor till barnen är påfrestande. Klumpen i magen för att något oförutsett ska hända och spräcka planeringen, som bara en extra matsäck till skolan eller ett par trasiga stövlar, är nedbrytande.

Att aldrig kunna unna sig något extra utan att alltid sätta sig själv på undantag för att barnen ändå ska få drägliga levnadsvillkor påverkar såklart vardagen. För många är det förknippat med skamkänslor och man pratar inte gärna om sin situation.

När jag bad Riksdagens utredningstjänst beräkna inkomstutvecklingen för ensamstående kvinnor med barn var siffrorna jag fick tillbaka alarmerande. De visade att under den här mandatperioden har antalet fattiga ensamstående kvinnor med barn ökat med 22 000 personer.

Totalt lever 57 000 av de ensamstående mammorna under den relativa fattigdomsgränsen i dag, alltså en dryg fjärdedel av alla ensamma mammor. Med relativ fattigdom menas när hushållets disponibla inkomst är lägre än 60 procent av medianinkomsten för svenska hushåll.

Det här är ovärdigt ett välfärdssamhälle. Det skulle vara oacceptabelt i ett jämställt samhälle värt namnet. Nu måste vi få till en förändring. Ensamstående föräldrar och deras barn har rätt till ett värdigt liv utan fattigdom.

En av orsakerna till de allt sämre ekonomiska villkoren för ensamstående föräldrar är att underhållsstödet har urholkats. Sedan 1994 har ersättningsnivån bara ökat med 100 kronor. Ensamma mammor har lägst ekonomisk standard oavsett stöd i form av barn- och bostadsbidrag och tjänar till exempel bara drygt hälften av en sammanboende pappas lön. Det är dags att vi indexreglerar underhållsstödet och höjer det med 200 kronor per månad.

Stressen som ensamstående mödrar lever med gör att de oftare har sämre hälsa än andra grupper i samhället. Därför behöver vi en modern sjukförsäkring utan stupstock. Regeringens drastiska försämring av sjukförsäkringen har lett till försämrade levnadsförutsättningar för ensamstående föräldrar.

De senaste åren har sysselsättningen minskat bland ensamstående föräldrar. Den har minskat trots att den har ökat generellt bland resten av befolkningen. Därför är möjligheten att deltidsstämpla, riktiga ersättningsnivåer i a-kassan och rätten till fasta jobb på heltid avgörande reformer som direkt förbättrar och påverkar ensamståendes ekonomiska situation i rätt riktning.

För ensamstående föräldrar är också möjligheten till barnomsorg på obekväm arbetstid avgörande för deras situation på arbetsmarknaden. Det är både dyrt, otryggt och ohållbart att själv lösa barnomsorgen för att kunna arbeta. Tyvärr är det endast 130 av landets kommuner som erbjuder barnomsorg på kvällar, nätter och helger. Flera kommuner har dessutom signalerat att barnomsorg på obekväm arbetstid kommer att dras in, eftersom det inte är obligatoriskt att erbjuda det. Det måste ändras. Lagstifta om rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid.

Ska vi med stolthet kunna säga att vi i Sverige har världens bästa välfärd, och ska vi lyckas knipa förstaplatsen igen som världens mest jämställda land, måste vi snabbt och kontinuerligt vidta de här åtgärderna för att ge ensamstående mödrar och deras barn rätt till ett bra liv med goda ekonomiska förutsättningar.

Ulla Andersson

Bloggat om ensamma mammor

  Slår extra hårt

Helenes blogg (Makalösa föräldrar) skriver: ”Makalösa ser fyra anledningar till att [var fjärde ensam-mamma är fattig], och kan också se varför det fortsätter öka. [En är att] förändringar i sjukersättning och a-kassa blir försämringar för ensamföräldrar. Det påverkar vår grupp mer än andra grupper, eftersom den inkomsten är familjens enda. Ensamföräldrar har höga ohälsotal i jämförelse med befolkningen i övrigt.”  Hur ska jag ha råd?

”I Borås finns en intensivkurs för körkort, 2 veckor 20 lektioner+ teori 7 800 kr. Låter ju som ett bra pris, fort och lätt med. Fast hur ska man ha råd och låta sitt barn ta det? Är jag den enda ensamma föräldern som inte har råd att betala barnens körkort? Det känns så, och Gud vad dåligt samvete jag får.” skriver Hos Petra .

    Bloggredaktör: Ulrika Lundberg

SENASTE NYTT

Debatt

Visa fler
Om Aftonbladet