ÅSIKT

Dina kortköp en dyr affär för handlarna

Svensk handel: Förbudet mot tilläggsavgifter kommer att driva upp priserna

Foto: SCANPIX
I dag blir det förbjudet att ta ut en tilläggsavgift vid kortköp – ett hot mot handeln, anser debattören.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I dag blir det förbjudet för handlare att ta ut en tilläggsavgift vid kortköp. Svensk Handel anser att denna nya lag kan vara ett hot mot både handeln och konsumenterna. Ett förbud som kan leda till högre priser och försvåra vägen till ett kontantfritt samhälle.

Förbudet mot tilläggsavgifterna vid kortköp är ett verktyg för att minska kontanthanteringen. Kontanthanteringen är både dyr och ökar rånrisken för handlare och restauranger. Visst kan det då tyckas som ett lovvärt initiativ att som konsument slippa betala en extra avgift.

Tyvärr är det inte så enkelt. I själva verket döljs de verkliga kostnaderna som konsumenterna får betala. Problemet är de allt växande kortavgifterna. Avgifter som i slutändan får direkta konsekvenser för konsumenternas plånböcker eftersom handlarna måste höja priserna för att inte gå i konkurs.

För den lilla tobakshandlaren på hörnan blir det exempelvis en ren förlustaffär om chokladkakan betalas med kreditkort.

Handlaren betalar i dag en avgift på cirka 1–3 kronor plus 1,5–3 procent av köpesumman för kreditkortsbetalningar. Med detta upplägg kommer handlaren aldrig själv lyfta fram kortbetalning. Effekterna kan nu bli att handlaren måste höja priserna på vissa varor, vilket kan vara svårt i en hård konkurrens, eller att helt sluta erbjuda kortbetalningar.

Samtidigt får vi på Svensk Handel signaler från medlemmarna om att konkurrensen mellan banker och kortnätverk är alldeles för dålig. Vi ser också tecken på att bankerna ökar kortavgifterna, vilket förstås är ett steg i helt fel riktning. Transparens för samtliga kostnader behövs. Nu vet varken handlaren eller konsumenten vilka kostnader som tillkommer och var de kommer ifrån.

Vid en allt större förflyttning från kontanter till kortbetalningar är det angeläget att få fram kostnadseffektiva betalningar. För närvarande ligger andelen kortköp på närmare 70 procent och resterande 30 procent består av småköp med kontanter.

Svensk Handel med flera arbetar för att bankerna ska se över avgiftsmodellerna för kortköp under 100 kronor. Vi ser framför oss en mindre månadsavgift med fria transaktioner som ett alternativ. Ett annat alternativ är en fast summa på cirka 10-20 öre per kortköp, eller en mindre procentsats på köpesumman.

Med rimligare avgiftsmodeller skulle vi få med handlare och restauranger att föredra kortköp framför kontanter. Vi är övertygade om att effekterna skulle göra att kortköp som betalningsmedel skulle öka, vilket minskar rånrisken då mindre kontanter finns i omlopp i butikerna. Bankerna skulle få ökade volymer på kortköp. Samhället skulle också vinna genom minskade kostnader för kontanthanteringen, färre transporter och mindre miljöpåverkan. Konsumenternas fördel blir att handeln skulle kunna hålla lägre priser.

Risken finns att vi nu får en motsatt effekt och ett rejält hack i utvecklingen mot mindre kontanter i samhället.

FAKTA

Bengt Nilervall, 45, betalansvarig Svensk Handel, Stockholm.

1 augusti träder en ny lag i kraft som gör det olagligt för butiker och restauranger att ta ut tilläggsavgifter när man betalar med kort. Men istället för att öka kortanvändningen kan lagen få motsatt effekt, menar debattören.

Bengt Nilervall