ÅSIKT

Maten ser inte ut som i reklamen

Debattören: Hur många skulle acceptera om den beställda bilen var rostig när den levererades?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
På tallriken liknar rätten inte alls förpackningen, menar debattören.

Den största konsumentbluffen genom tiderna och ingen bryr sig?

Hur svenska folket kan gå detta är obegripligt och vad gör Konsumentverket?

Vad pratar jag om? När ni ser en annons på en Max originalburgare eller en Big Mac ser de jätteläckra ut, krispig sallad, fräscha grönsaker och en jätteburgare, och vad ser ni när ni öppnar det fuktiga pappret eller återvinningskartongen som omger dessa skapelser? Nä, inte är det detta som ni beställde och betalade för.

Samma sak om man inte har tid att laga mat och går och suktar i frysdisken på ICA på Dafgårds ”Grillbit”. Visst ser den läcker ut med bearnaisesås och krispiga potatiskroketter. Efter tillagning enligt tillverkarens anvisning i mikrovågsugn drar ni bort den varma och fuktiga plastfilmen som omger maträtten. Nä, inte det heller detta är det ni trodde att ni köpt.

Dessa exempel kan mångfaldigas i det oändliga, det enda som är säkert att detta är den största konsumentbluffen genom tiderna.

Hur många skulle accepttera att köpa en ny bil och när den levererades inte stämde med broschyrerna, den skulle vara flammig, lite rostig och mindre än den bilen du provkörde?

Nej, nu måste Sveriges konsumenter gå till aktion. O en vara inte överstämmer med reklamen, annonsen eller bilden på förpackningen, ta en bild på varan och kräv pengarna tillbaks. Om ni inte får det anmäl till Konsumentverket.

Skicka med bilden på färdigmaten och en bild på vad du fick.

Skicka in en bild på en Big Mac eller en Max-hamburgare, och bilden på vad du fick.

Jag skulle önska att någon av de stora tidningarna ställer upp och hjälper till med landsomfattande kampanj mot denna konsumentbluff, för att inte säga rena bedrägeriet! Jag gör redan nu ett upprop att fotografera vad man fått och sedan en anmälan till konsumentverket för vilseledande marknadsföring.

Så här skriver Konsumentverket på sin hemsida:

”När det gäller färdiglagad mat ska bilden av maten utanpå paketet stämma överens med innehållet. Bilden får alltså inte visa en större portion, eller visa tillbehör som inte finns med, om det inte står tydligt på förpackningen. Bilden bör återspegla innehållet”

Börja redan nu, adressen är:

[email protected]

Owe Fröjd

ARTIKELN HANDLAR OM