ÅSIKT

Respektlöst mot Maria Wetterstrand

Retorikexperten: Inte så snyggt av Björklund att kalla henne ”prestationflicka”

DEBATT

Aftonbladets succé 10 000 kronors-frågan har kommit fram till Folkpartiledaren Jan Björklund.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Retorikexperten Elaine Bergqvist har analyserat hans framträdande.

Elaine Bergqvist.

Helhetsintryck: Verkar munter och taggad. Björklund har gjort en retorisk förändring den senaste tiden, han vågar vara personlig. Det gör att han uppfattas som en varmare person. På frågan om det bästa någon sagt till honom sa han "När hon sa 'ja'". Det skapar både en mer folklig Björklund och det gör att den stränge rektorn känns hjärtlig istället. Det är intressant hur han motiverar en invadering av Finland med att säga "Vi har mycket att lära från dem".

Kroppsspråk: Står och gungar på fötterna som om han ser fram emot frågorna. Ler nästan hela tiden förutom när han svarar på frågan om han skulle skicka iväg sina barn till Afghanistan om de ville.

Huvudbudskap: "Skolan är viktig för liberalismen. Goda kunskaper är en förutsättning för att människor ska kunna leva ett fritt och rikt liv". "Det viktigaste är att den här regeringen blir återvald".

Återkommande ord/fraser: "Tror", "ja", "rätt", "trygghet" och "ordning".

Retoriska giftpilar: "Jag tycker alltid att Lars Ohly är mest opålitlig så jag skulle nog säga det i det här sammanhanget".

Björklund om Wetterstrand, förmodligen inte avsiktlig giftpil, men den finns ändå där: "Ja, jo men det var en sån där prestationflicka vettu".

Fallgropar: Han kallade Maria Wetterstrand "prestationsflicka". Det är inte så respektfullt.

Björklund har ett retoriskt ticks, han säger "ja" när han fått en fråga och tänker efter. Skulle han få fel fråga som till exempel "Bär du burka", så kan det bli konstigt med ett "jaaa" med tanke på hans politik.

Svarar på frågorna: Han är hal på frågan om han skulle skicka sina barn till Afghanistan. Men han har också en resonerande retorik, han svarar inte ja eller nej direkt, vi som lyssnar får höra hans väg till svaren. Men ibland kan det kännas som han köper sig tid under tiden som han resonerar.

10.000 kronorsfrågan: Hägglund svarade bra här, inte heller han gick på dilemmat utan såg ett tredje alternativ "både och". Diplomatiskt och lite tråkigt.

Fråga: Vissa studenter svarar rätt, andra svarar varför. Vilka är smartast?

Svar: ”Skolan måste innehålla både och. Dels måste man lära sig en stor mängd kunskaper i skolan, men man måste naturligtvis också lära sig sammanhang, förståelse och kunna fundera på ”hur hänger det här ihop? och varför är det så?”. Så det finns ingen motsättning.

Elaine Bergqvist

ARTIKELN HANDLAR OM